Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα βαθιά του χρέους Χαρδούβελης, Στουρνάρας - Στα 16 δισ. οι δανειακές ανάγκες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015

Στα βαθιά του χρέους Χαρδούβελης, Στουρνάρας - Στα 16 δισ. οι δανειακές ανάγκες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015
Η Ελλάδα χρωστάει 9 δισ. στο ΔΝΤ και 7 δισ. σε ΕΚΤ και άλλες τράπεζες 
Στα 27 δισ. ευρώ τοποθετεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την διετία 2015 - 2016 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λίγες μέρες πριν το «ραντεβού» του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την «σιδηρά κυρία» του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής.
Παρών στην ίδια συνάντηση και σε πρωταγωνιστικό ρόλο θα είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που μαζί με τον Έλληνα υπουργό θα προσπαθήσουν από την Ουάσιγκτον να ανοίξουν και επίσημα τις συζητήσεις για την απομείωση του χρέους που μετά τα δάνεια της τρόικας έχει εξακοντιστεί στα 322,4 δις. ευρώ. Την Τρίτη, το μεσημέρι, υπήρξε μυστική συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην «τσάρο» της πλατείας Συντάγματος, ο οποίος πήρε το… δαχτυλίδι του κεντρικού επόπτη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν για την ελληνική αντιπροσωπεία οι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στα περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου και στις οποίες, εκτός από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν θα παρίστανται και η «ευρωπαϊκή» τρόικα.
Σε αυτά τις επαφές ο Γκίκας Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του που θα τον συνοδεύσουν στην αμερικάνικη πρωτεύουσα, όπως ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης, θα έχουν την ευκαιρία για σχηματίσουν μία πιο αποκρυσταλλωμένη άποψη για το αν οι αποφάσεις για το χρέος συνδυαστούν και από ένα τρίτο μνημόνιο.
Θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτά τα «πηγαδάκια» δεν θα λείψουν και οι παρατηρήσεις για τα σημεία στα οποία χωλαίνει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και τα οποία συνδέονται με μεγάλες καθυστερήσεις.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ηλίου φαεινότερων ότι η Ελλάδα πιέζεται από τους δανειστές για μια τέτοια λύση ∙ που θα είναι και η χειρότερη για τα νοικοκυριά με βάση τα νέα ανταλλάγματα - θυσίες που θα απαιτηθούν από τα αφεντικά της τρόικας.
Για το λόγο αυτό πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές θεωρούν μάταιη την προπαγάνδα εξόδου από το μνημόνιο που έχει στηθεί στο εσωτερικό της χώρας, από την στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει πείσει τις αγορές ότι μπορεί πλέον να βαδίσει στον «ενάρετο δρόμο» της ανάκαμψης χωρίς τα μεγάλα δημοσιονομικά λάθη του παρελθόντος.
Το θέμα είναι αν οι Γκίκας Χαρδούβελης και Γιάννης Στουρνάρας θέσουν και επισήμως στην γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ το ζήτημα της διακοπής της χρηματοδότησης των κεφαλαίων που εκταμιεύει το ΔΝΤ προς την χώρας μας γεγονός το οποίο θα απελευθερώσει την Αθήνα από την στενή εποπτεία του ΔΝΤ.
Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών την προσεχή διετία που σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του Ταμείου αυτές φθάνουν στα 27 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ θα πρέπει να βρεθούν το 2015,ενώ τα υπόλοιπα 8,2 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ είναι οι ανάγκες της χώρας για το 2016.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού η κυβέρνηση προετοιμάζεται να καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας από τις αγορές αντλώντας ένα ποσό κοντά στα 15 με 16 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων ελληνικών τίτλων με πολύ υψηλότερο όμως επιτόκιο από αυτό που δανείζεται σήμερα από τον μηχανισμό στήριξης.
Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή λήξεων του ΔΝΤ κοντά στα 9 δισ. ευρώ ενώ στα 7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ομόλογα της ΕΚΤ, λοιπών κεντρικών τραπεζών που θα πρέπει να πληρωθούν το ίδιο έτος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης