Τελευταία Νέα
Οικονομία

Guardian: Δύο είναι οι φόβοι του Αντ. Σαμαρά - Μία νέα οικονομική βοήθεια και η πολιτική αναταραχή που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Guardian: Δύο είναι οι φόβοι του Αντ. Σαμαρά - Μία νέα οικονομική βοήθεια και η πολιτική αναταραχή που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Η βρετανική εφημερίδα εστιάζει στις προσπάθειες της ελληνική κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης
Στην επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εξέλθει η Ελλάδα περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης αναφέρεται με δημοσίευμα της η Guardian.
Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές επαφές των κ.κ. Χαρδούβελη και Στουρνάρα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde στην Ουάσιγκτον, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή.
Ειδικότερα υπενθυμίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συζήτησης για την ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησης, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο».
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα το ΔΝΤ, ίσως περισσότερο από ότι η ΕΕ, επέμεινε στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τα σκληρά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια διάσωσης.
Παράλληλα σημειώνει ότι η εξαετής ύφεση άφησε το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού άνεργο, ενώ αποδυνάμωσε την υποστήριξη των οπαδών του Σαμαρά.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αντιμετωπίζει μια όλο και πιο δημοφιλή αντιμνημονιακή αντιπολίτευση στη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φοβάται μόνο τις δεσμεύσεις που συνδέονται με μια επιπλέον βοήθεια αλλά φόβο του προκαλεί και η πολιτική αναταραχή. 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να εμποδίσει την εκλογή ενός νέου προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του επόμενου έτους, φέρνοντας αντίρρηση στον υποψήφιο της κυβέρνησης. Οι επενδυτές, φοβούμενοι την παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, έστειλαν πρόσφατα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υψηλότερα, κάνοντας την έξοδο από το μνημόνιο να φαίνεται πιο επείγουσα για την κυβέρνηση» καταλήγει ο Guardian.
Παράλληλα το δημοσίευμα εστιάζει και στις δηλώσεις της κ. Lagarde την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπου ερωτηθείσα σχετικά δήλωσε ότι «κατά την άποψή μας η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη θέση αν είχε προληπτική στήριξη (precautionary support).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ χθες, μετά τη συνάντηση με τους Έλληνες αξιωματούχους «η κ. Lagarde επαίνεσε τις αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας και τους ενθάρρυνε να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος».
Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει υπό εποπτεία ώστε οι τίτλοι διασφαλισμένοι με ενυπόθηκα πάγια χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk) των ελληνικών τραπεζών να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών ABS της ΕΚΤ.
Εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες, το Σαββατοκύριακο, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, παρομοίασε την Ελλάδα με «έναν ασθενή που κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα τη μέρα, έπινε δύο μπουκάλια ουίσκι και έτρωγε οχτώ χοτ ντογκ» όταν ξέσπασε η κρίση.


www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης