Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εβδομάδα τραπεζών λόγω stress test – To ράλι της Παρασκευής είχε ποιοτικά στοιχεία – Η… αντοχή της κυβέρνησης «κρίνει» το momentum

Εβδομάδα τραπεζών λόγω stress test – To ράλι της Παρασκευής είχε ποιοτικά στοιχεία – Η… αντοχή της κυβέρνησης «κρίνει» το momentum
H αγορά καλείται να "χτίσει" στην αντίδραση της Παρασκευής, σε μια εβδομάδα με το βλέμμα στις τράπεζες και στα τεστ αντοχής
Από διαφορετική – καλύτερη - αφετηρία ξεκινά η νέα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με ότι ίσχυε στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όπου – πριν έρθει η αντίδραση της Παρασκευής – η αγορά θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.
Το… σύστημα των ξένων αγορών έτριξε συθέμελα την περασμένη εβδομάδα θυμίζοντας σε όλους πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες γενικότερα και πόσο εύκολα, μια κρίση μπορεί να μεταγγιστεί τάχιστα σε όλο τον «οργανισμό» των αγορών διεθνώς.
Η Ευρώπη φαίνεται πως είχε υποβαθμίσει ή ξεχάσει την κρισιμότητα της κατάστασης που έζησε όλη η κοινότητα προ διετίας, αφήνοντας την Ελλάδα να «ρητορεύει» ως μια.. φυσιολογική χώρα εσχάτως, όμως τα λάθη και οι βιασύνες της ελληνικής κυβέρνησης, έφεραν στη επιφάνεια πολύ έντονα την κρίση.
Τα spreads εκτινάχτηκαν εκ νέου, όλα τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν έντονα πτωτικά – καθώς έτσι κι αλλιώς αναζητούσαν αφορμές ή αιτίες πτώσης – διόρθωσης, όμως το πράγμα κινδύνευσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Οι αγορές – μετά από καιρό είναι η αλήθεια – έδειξαν ξανά τα «δόντια» τους θυμίζοντας ότι στην ουσία είναι αυτές που επιβάλουν την «αλήθεια» τους, αυτές που οριοθετούν και «κανονίζουν» τις εξελίξεις, με τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς απλώς να ακολουθούν το δρόμο που αυτές ορίζουν.
Αυτός ήταν ο λόγος που υπήρξε γενικευμένη και συντονισμένη παρέμβαση των ευρωπαίων εταίρων την Πέμπτη που σε κάθε τόσο τόνισαν ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα σε ότι χρειαστεί, σε όλα τα επίπεδα!
Αυτή η παρέμβαση καθώς και η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη μέριμνα να υπάρξει… προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, «ασφάλισε» μερικώς το σύστημα, βελτιώνοντας και την ψυχολογία.
Όλες οι ξένες αγορές αντέδρασαν έντονα ανοδικά, ενώ εντυπωσιακό ήταν και το ράλι εκτόνωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτή η εβδομάδα θα δείξει αν οι αγορές «πιστεύουν» στην ανθεκτικότητα του σχεδίου και της (νέας) ομπρέλας της Ευρώπης προς την Ελλάδα, πάντα σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στον εγχώριο πολιτικό στίβο.

Η αντίδραση της Παρασκευής και η κυβέρνηση

Η αντίδραση στο Χ.Α. την Παρασκευή είχε πολύ ποιοτικά στοιχεία, τακτοποίησε σημαντικά τις ακραίες ως πρωτοφανείς στρεβλώσεις σε δείκτες και μετοχές, βγάζοντας από την υπερπουλημένη ζώνη την αγορά. Το φίλτρο των τριών ημερών θα πιστοποιήσει την ανθεκτικότητα της κίνησης, σε μια εβδομάδα που αναμένεται να κινηθεί στους ρυθμούς των τραπεζών, καθώς την προσεχή Παρασκευή έχουμε τα περιβόητα τεστ αντοχής των τραπεζών.
Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν για το αν θα κρατήσει και θα ισχυροποιήσει τα κεκτημένα της Παρασκευής το Χ.Α. από τις… αντοχές που θα δείξει στο εξής η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει – άμεσα – περαιτέρω μεγάλη φθορά και κοπάσει μερικώς η παραφιλολογία για πρόωρες εκλογές και… κύκνειο άσμα, η αγορά μπορεί να «χτίσει» πάνω στην αντίδραση της Παρασκευής.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν στρεβλώσεις λόγω διαδόσεων, δοξασιών και φημών πάσης φύσεως, κάτι που έριξε στο καναβάτσο με ακραίο τρόπο την αγορά, ειδικά στις συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης! Δεν είναι τυχαίο ότι σ’ αυτές τις συνεδριάσεις ο Γ.Δ απώλεσε το 11,60% της αξίας του, κάτι που (σε διήμερο) είχε να γίνει από τον Οκτώβριο του 2008 και την εποχή της… Lehman Brothers… Παράλληλα, στα χαμηλά της Τετάρτης ο Γ.Δ. έφτασε να χάνει έως 10,05%, για να κλείσει τελικώς με πτώση 6,25%! Η συνεδρίαση της Παρασκευής λοιπόν είχε πολλά ποιοτικά στοιχεία δίνοντας μια αντίδραση που καιρό είχαμε να δούμε, αλλά η έντασή της δικαιολογούνταν αν συνεκτιμηθεί το πρότερο… λιώσιμο!
Πολύ αυξημένος τζίρος και όγκος, καλός ρυθμός, διάχυση ανόδου και γενικώς ανθεκτικότητα δεικτών και μετοχών στα υψηλά ημέρας, ήταν τα κυρίαρχα ποιοτικά στοιχεία της τελευταίας συνεδρίασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο τζίρος της αγοράς σχεδόν διπλασιάστηκε το περασμένο 5ήμερο, καθώς οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 196,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 88,6% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Το κλείσιμο των δεικτών και οι όγκοι στις τράπεζες

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 931,81 μονάδες με άνοδο 7,21%, με υψηλό ημέρας στις 939,95 μονάδες (+8,14%)!
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 303,31 μονάδες με άνοδο 7,34%, με επόμενη αντίσταση στις 305 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 124,87 μονάδες με άνοδο 6,40%, με επόμενη αντίσταση στις 129 μονάδες!
Ο τζίρος σε πολύ αυξημένα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 235,58 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος εκτοξεύτηκε στα 220,15 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 189,75 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες! Στον κλάδο των τραπεζών όλη την εβδομάδα έγιναν εξαιρετικά μεγάλοι όγκοι, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 870,62 εκατ. τεμάχια, με τη Eurobank να διακινεί τα 342 εκατ. τεμάχια, η Alpha Bank διακίνησε 282 εκατ. μετοχές, η Πειραιώς 140,4 εκατ. τεμάχια και η Εθνική 96,7 εκατ. τεμάχια.
Στο χώρο των blue chips είχαμε θεαματικές αντιδράσεις για πολλούς τίτλους που είχαν δεχτεί εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις.
Ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 12,87%, ΟΠΑΠ +10,52%, Folli Follie +12,72%, Jumbo +11,67%, Motor Oil +11,38%, Μυτιληναίος +11,16%, ΕΧΑΕ +10,68%, MIG +9,35% κ.λπ.
Ράλι αντίδρασης, εκτόνωσης και μερικής τακτοποίησης έλαβε χώρα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου τις προηγούμενες ημέρες είχε επίσης προηγηθεί πρωτοφανές λιώσιμο τιμών. Η Aegean Airlines έκλεισε με άνοδο +10,49%, Intracom +9,07%, Lamda Development +8,96%, Σωλ. Κορίνθου +8,76%, Χαλκόρ +8,50%, Σιδενόρ +7,10%, ΕΥΑΘ +6,87%, ΟΛΘ +6,43%, Ικτίνος +6,38%, Frigoglass +5,60%, Υγεία +5,34% κ.ο.κ.

Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει ότι «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 852,8 μονάδες οδηγώντας στην εξέλιξη της πτώσης τους ταλαντωτές σε πρωτοφανή επίπεδα υποτιμήσεων. Ο σχετικός δείκτης που μετράει το βαθμό πίεσης (RSI) της Αγοράς υποχώρησε στο 15 όταν στην υποχώρηση της 6ης Ιουνίου του 2012 (χαμηλά 24 ετών) είχε καταγράψει χαμηλή τιμή 16.
Είναι ενδεικτικό ότι το εύρος 1000 – 900, μια απόσταση της τάξεως του 10%, διανύθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες όταν η Αγορά είχε ήδη ένα παρελθόν 5 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων.
Η συσσώρευση τόσης πτωτικής ενέργειας ήταν επόμενο να δώσει μια αντίδραση ανάλογης εμβέλειας με συμμετοχή από όλες τις Δεικτοβαρείς μετοχές και την καταγραφή πολύ αξιόλογων ημερήσιων κερδών.
Ήταν τέτοια η τεχνική ορμή της ανόδου που σε μια ημέρα ο Γενικός Δείκτης βγήκε από τις υπερπωλημένες ζώνες. Πρώτο σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της ανοδικής διόρθωσης είναι οι 940 μονάδες το οποίο δοκιμάστηκε την Παρασκευή και δεύτερο οι 990. Τα δύσκολα ωστόσο έχουν να κάνουν με την δομή που έχει η αντίδραση.
Οι αγοραστές θα πρέπει αφενός να κρατήσουν ψηλά τους συναλλακτικούς όγκους (πιθανόν κοντά στα 150 – 180 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση) προκειμένου να απορροφήσουν την βραχυπρόθεσμη προσφορά που θα εκδηλωθεί στην διαδρομή 900 – 990 όπου και σημειώθηκαν τζίροι υψηλότεροι από τα 200 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά οι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες πιθανόν να αποφορτιστούν δίνοντας την θέση τους σε μια συσσώρευση τιμών που θα εξομαλύνει τις απότομες κλίσεις και συνεχόμενες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης