Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Από τα γκισέ των ΕΛΤΑ θα πωλούνται Σκρατς και Πρωτοχρονιάτικο λαχείο - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στη διανομή αλληλογραφίας!

Από τα γκισέ των ΕΛΤΑ θα πωλούνται Σκρατς και Πρωτοχρονιάτικο λαχείο - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στη διανομή αλληλογραφίας!
Έξι λεπτά στο φάκελο δίνουν στους αλλοδαπούς ταχυδρόμους...
Από τα γκισέ των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα πωλούνται το στιγμιαίο λαχείο το γνωστό σε όλους Σκρατς και το πρωτοχρονιάτικο λαχείο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος κ Κωστής Μελαχροινός επιχειρεί με τις πρωτοβουλίες αυτές να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις για τα ΕΛΤΑ και προήλθαν κυρίως από τον ανταγωνισμό ο οποίος εισέβαλε δυναμικά στην καθημερινή αλληλογραφία προσφέροντας υπηρεσίες σε ελκυστικές τιμές.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ εκτιμά ότι η επικείμενη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ θα φέρει έσοδα ύψους 4 εκατ. ευρώ από το 2015.
Την ίδια στιγμή υψηλές είναι οι προσδοκίες από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διανομή φαρμάκων στο σπίτι που τέθηκε σε εφαρμογή σε περιοχή της Αττικής.
Τα ΕΛΤΑ έχασαν το μονοπώλιο της διανομής αλληλογραφίας βάρους 50 γραμμαρίων από τις αρχές του έτους.
Πολυεθνικές εταιρείες κολοσσοί με δραστηριότητα αρχικά στην αγορά ως ταχυμεταφορείς (courier) χτυπούν τώρα το έργο των ΕΛΤΑ.
Το νέο σκηνικό της διανομής αλληλογραφίας διαμορφώνεται με βαρβαρότητα καθώς οι νέες εργασιακές σχέσεις παραπέμπουν στο Μεσαίωνα.
Οι «καινούργιοι» ανταγωνιστές των ΕΛΤΑ χρησιμοποιούν το μισθολογικό κόστος το οποίο δημιουργεί μια νέα φθηνή και εξαθλιωμένη εργατική τάξη.

Πληρωμή ανά φάκελο
Η αμοιβή των ανθρώπων που κάνουν τη διανομή της αλληλογραφίας καθορίζεται με βάση τους φακέλους που θα μοιράσουν.
Το κόστος ανά φάκελο ανέρχεται στο απίστευτο ποσό των 6 λεπτών του ευρώ. Ο υπάλληλος θα λάβει μόλις 6 ευρώ ως αμοιβή στην περίπτωση όμως που διανείμει πόρτα - πόρτα 100 φακέλους.
Οι πελάτες των εταιρειών διανομής είναι μεταξύ άλλων οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και επιχειρήσεις που η πολιτική marketing επιβάλει άμεση επικοινωνία με τον πελάτη.
Οι διανομείς σε σημαντικό βαθμό είναι οι αλλοδαποί οι οποίοι όμως κερδίζουν καθώς η νόμιμη αλλά φθηνή εργασία τους εξασφαλίζει άδεια παραμονής στη χώρα.

Μειώθηκαν 36% τα έσοδα των ΕΛΤΑ
Πτώση 36% σημείωσε ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Το 2009 έφθανε τα 570 εκατ. ευρώ και μειώθηκε σε 364 εκατ. το 2013.
Η μείωση του τζίρου προήλθε κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος περιόρισε τη δραστηριότητα του λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να μειωθεί το έργο των ΕΛΤΑ.
Τα προσωπικό μειώθηκε ταχύτητα καθώς εκατοντάδες υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αποχώρησαν από την ενεργή δράση.
Ο αριθμός των υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί κάτω από τις 7000 το Δεκέμβριο του 2014 όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2008 , οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τις 13.000.
Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΕΛΤΑ είναι ο υψηλός δανεισμός τους που έφθανε τα 674 εκατ,. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013.

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014, ώρα 08:11)

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης