Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άγονοι 9 στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων που διενεργεί το δημόσιο - Απωθούν οι υψηλές αντικειμενικές τιμές

Άγονοι 9 στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων που διενεργεί το δημόσιο -  Απωθούν οι υψηλές αντικειμενικές τιμές
H τιμή πρώτης προσφοράς που ορίστηκε από την Γενική Γραμματεία Εσόδων είναι διπλάσια ή τετραπλάσια της σημερινής εμπορικής αξίας του ακινήτου
Υποτυπώδες αν όχι ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον των αγοραστών για τα ακίνητα που βγάζει καθημερινά στο «σφυρί» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε) και τα οποία προηγουμένως έχει δεσμεύσει από φορολογούμενους με μεγάλα χρέη, άνω των 300.000 ευρώ, προς το Δημόσιο.
Με αυτό το δεδομένο εννιά στους δέκα πλειστηριασμούς του υπουργείου Οικονομικών καταλήγουν άγονοι καθώς κανένας αγοραστής δεν είναι διατεθειμένος να «χτυπήσει» ακίνητο σε τέτοια υψηλή αντικειμενική τιμή που δεν είναι «σκοτωμένη» στην γλώσσα της αγοράς.
Και πολλώ δε μάλλον με τα συγκεκριμένα ακίνητα που ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι είναι κατασχεμένα η τιμή πρώτης προσφοράς που ορίστηκε από την Γενική Γραμματεία Εσόδων είναι διπλάσια ή τετραπλάσια της σημερινής εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι αντικειμενικές αξίες είναι πλέον υψηλότερες των εμπορικών τιμών με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να είναι απλησίαστα όχι μόνο για τους επενδυτές αλλά και για τα κοράκια της αγοράς που έχουν στηθεί και περιμένουν τις εκπτώσεις…
Το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα ότι εφεξής η πρώτη τιμή σε πλειστηριασμούς ακινήτων λόγω χρεών προς το Δημόσιο, θα περιοριστεί στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας.
Αν ο πρώτος διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, τότε ο δεύτερος μπορεί να γίνει στο μισό της αντικειμενικής αξίας.
Αν και πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον τότε με απόφαση δικαστηρίου μπορεί να οριστεί ακόμα χαμηλότερη τιμή.
Οι αλλαγές αυτές θα πάρουν τη μορφή νομοθετικής διάταξης που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.
Μέχρι τότε, το αποτέλεσμα των πλειστηριασμών θα είναι προδιαγεγραμμένο ενώ ανάλογη θα είναι και η τύχη των εισπράξεων που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από αυτά τα προγράμματα.
Χθες στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ publicrevenue.gr, ανέβηκαν άλλες 37 περιπτώσεις ακινήτων τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμό, διαδοχικά έως τις 10 Δεκεμβρίου. Μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα αγροτεμάχια, ξενοδοχεία ακόμη και λατομεία που συνιστούν για την ώρα την λεία των κατασχέσεων της Εφορίας από μεγαλοοφειλέτες, επιχειρηματίες ή και απλούς φορολογούμενους που έπεσαν θύματα της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών.
Η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, προχωρά σε πλειστηριασμό ενός διαμερίσματος 163 τ.μ στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στον έβδομο όροφο με τιμή εκκίνησης τις 650.000 ευρώ.
Άλλες περιπτώσεις που βγάζουν «μάτι» είναι ένα γωνιακό ακίνητο στο Κολωνάκι με τιμή εκκίνησης 4,168 εκατ. ευρώ, οικόπεδο 238 τ.μ με οικοδομή στα Βριλήσσια έναντι 480.000 ευρώ, για αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης έναντι 400.000 ευρώ, κ.ά.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης