Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο - μαμούθ σε περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης - Στο 400% του κυρίου φόρου ανέρχονται οι κυρώσεις

ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο - μαμούθ σε περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης - Στο 400% του κυρίου φόρου ανέρχονται οι κυρώσεις
Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ανερχόμενο στο 400% του κυρίου φόρου (συν το φόρο που αναλογεί)
Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την επιβολή προστίμου που ανέρχεται στο 400% του κυρίου φόρου, σε περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Ειδικότερα, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που τις επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, επειδή δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά την μεταβίβαση μετοχών.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ανερχόμενο στο 400% του κυρίου φόρου (συν το φόρο που αναλογεί).
Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι καλόπιστα δεν υπέβαλε δήλωση, καθώς της είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, ότι δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (πλάνη περί τα πράγματα).
Υποστήριξε δε ότι η επιβολή του υπέρογκου προστίμου που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας (άρθρο 17), στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5) , στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20) και προσκρούει και στην ΕΣΔΑ.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και στο παρελθόν και δη το 2011 (απόφαση 3474/2011) ειχε κρίνει ότι η επιβολή του υψηλού αυτού προστίμου (400%) για την μη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν προσκρούει στην Συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Τώρα η Ολομέλεια του ΣτΕ με νέα απόφασή της (3173/2014) προσθέτει ,συμπληρώνοντας την πρώτη, ότι η επιβολή του επίμαχου προστίμου δεν προσκρούει και στις υπόλοιπες συνταγματικές διατάξεις που επικαλείται η εταιρία.
Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι :
- Η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια.
- Το πρόστιμο αυτό δεν είναι αντίθετο στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας, ούτε όμως προσβάλλει τον πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης