Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harper (πρωθυπουργός Καναδά): Ο Καναδάς δεν εκφοβίζεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις – Σοκ μετά την επίθεση στο Κοινοβούλιο

Harper (πρωθυπουργός Καναδά): Ο Καναδάς δεν εκφοβίζεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις – Σοκ μετά την επίθεση στο Κοινοβούλιο
Θα ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των απειλών τόνισε ο Harper






Συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη του Καναδά τα τεκταινόμενα στην χώρα ύστερα από την επίθεση στο Κοινοβούλιο της χώρας στην πρωτεύουσα Οτάβα, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας ένοπλος και ένας Καναδός στρατιώτης.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Καναδά Steven Harper υποστήριξε ότι «ο Καναδάς δεν εκφοβίζεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ωρών».
Όπως είπε οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον της χώρας.
«Ας μην υπάρχει καμία παρανόηση. Εμείς δεν θα πρέπει να εκφοβιζόμαστε. Ο Καναδάς δεν θα πρέπει να εκφοβίζεται» τόνισε ο Harper.
«Στην πραγματικότητα, αυτό θα μας οδηγήσει να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας - και των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας μας – για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό (των δραστών) και την αντιμετώπιση των απειλών ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Harper δεν απέκλεισε ο άνδρας που άνοιξε πυρ στο Κοινοβούλιο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας να είχε «πιθανούς συνεργούς».
Όπως είπε, τις προσεχείς ημέρες, «θα μάθουμε περισσότερα για τον τρομοκράτη και τους πιθανούς συνεργούς του».
Παράλληλα δήλωσε πως «οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας θυμίζουν δυστυχώς ότι ο Καναδάς απειλείται από ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουμε δει αλλού στον κόσμο». Δεσμεύθηκε δε ότι θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξουδετέρωση και τον εντοπισμό των απειλών και για την εγγύηση της ασφάλειας του Καναδά», ενώ υπογράμμισε την «αποφασιστικότητά του να συνεργαστεί με τους συμμάχους του Καναδά για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που σκορπίζουν τόση βία στον κόσμο». Οι τρομοκράτες «δεν θα βρουν πουθενά καταφύγιο στον Καναδά», προειδοποίησε.
Εν τω μεταξύ, οι Αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν ότι αίρεται ο αποκλεισμός ασφαλείας που είχε τεθεί από χθες στο κέντρο της Οτάβα.
«Η εν εξελίξει έρευνα της αστυνομίας στον πυρήνα του κέντρου της πόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτήριο του κοινοβουλίου, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο για το κοινό.
Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν χθες την περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους, καθώς και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα.
Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.
Εν τω μεταξύ, η καναδική αστυνομία κατονόμασε τον ένοπλο που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Ονομάζεται Μικέλ Ζέα-Μπιμπού και είναι καναδός πολίτης που έχει ασπαστεί το Ισλάμ.
Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο ένοπλος κατάγεται από την περιοχή του Κεμπέκ.
O πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama έκανε λόγο για «τραγωδία» και επισήμανε ότι η επίθεση αυτή ενίσχυσε την ανάγκη για επαγρύπνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης