Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peterson: Ενθαρρυντικό σημάδι τα stress test για τον νέο εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ - Κανένας κίνδυνος αστάθειας

tags :
Peterson: Ενθαρρυντικό σημάδι τα stress test για τον νέο εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ - Κανένας κίνδυνος αστάθειας
Καμπή για την ΕΚΤ χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Peterson τα stress test
H 26η Οκτωβρίου του 2014 ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σχολιάζει το Ινστιτούτο Peterson.
Το απόγευμα της Κυριακής η ΕΚΤ ανακοίνωσε από τη Φρανκφούρτη τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής για τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.
Συγχρόνως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress tests για μία μεγαλύτερη ομάδα τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και ιδρυμάτων εκτός ευρωζώνης, αλλά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για μια καμπή κάθαρσης, σύμφωνα με τον αναλυτή Nicolas Veron, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αναλάβει τον νέο της εποπτικό ρόλο από τις 4 Νοεμβρίου του 2014.
Η συνολική αξιολόγηση έχει ως στόχο να τραβήξει μια γραμμή κάτω από τη χρόνια αναποτελεσματική εποπτεία από τις εθνικές τράπεζες και να επιτρέψει στην ΕΚΤ να ξεκινήσει από ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.
Φαίνεται λοιπόν πως σε αυτό το πεδίο επιτεύχθηκαν οι στόχοι της ΕΚΤ, αν και πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες προκειμένου να βγουν τα τελικά αποτελέσματα.
Συμπερασματικά το Ινστιτούτο Peterson εκτιμά ότι το γεγονός ότι ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών ξεπέρασε ελαφρώς τις εκτιμήσεις, δεν αποκάλυψε προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν συστημική αστάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης