Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η αδυναμία συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο θα οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη σε ενεργειακή κρίση

CNBC: Η αδυναμία συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο θα οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη σε ενεργειακή κρίση
Απόψε η κρίσιμη σύσκεψη στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων της Ουκρανίας και της Ρωσίας
Η Ευρώπη θα μπορούσε να βυθιστεί σε μια ενεργειακή κρίση τον επικείμενο χειμώνα, αν οι προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο οδηγήσουν σε αδιέξοδο.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το CNBC οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την παρέμβαση της ΕΕ δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, εντείνοντας τις ανησυχίες περί ενεργειακής έλλειψη, εάν διακοπή η ροή φυσικού αερίου από την Ουκρανία προς την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη, ξεκινάει νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, με αντικείμενο συζήτησης το φυσικό αέριο.
Οι νέες συνομιλίες στοχεύουν στη διασφάλιση αποθεμάτων φυσικού αερίου τον χειμώνα σε Ευρώπη και Ουκρανία, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη πέσει κάτω από το μηδέν.
Ωστόσο σύμφωνα με το CNBC οι προοπτικές μιας συμφωνίας είναι αμφίβολες, καθώς παραμένουν βασικά εμπόδια.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το ανεξόφλητο χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρωστάει 5,3 δισ. δολάρια.
Μάλιστα ζητά από την Ουκρανία να καταβάλλει 3.1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας την καθιστά αδύνατη να εξοφλήσει τα χρέη της, χωρίς περαιτέρω διεθνή βοήθεια, ενώ έχει ήδη λάβει βοήθεια 17 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν διακαώς να αποφευχθεί η κρίση του Ιανουαρίου του 2009, όταν σταμάτησαν οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες της ΕΕ για αρκετές ημέρες από την Gazprom κατηγορώντας την Ουκρανία για μεταγγίσεις αερίου.
Μάλιστα εξαιτίας μιας παρόμοιας διαφωνίας η Ρωσία διέκοψε όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2006.
Το CNBC τονίζει ότι ΕΕ εισάγει τα δύο τρίτα του συνόλου του φυσικού αερίου, αποκλειστικά από τη Ρωσία.
Περίπου το ήμισυ της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας δαπανάται για τη θέρμανση, η οποία γίνεται όλο και πιο σημαντική λόγω της ισχυρής πτώσης της θερμοκρασίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μία έκθεση της ΕΚΤ για τον τομέα ενέργειας η παρατεταμένη διακοπή εφοδιασμού θα έχουν μια «σοβαρό» αντίκτυπο στην Ευρώπη και θα μπορούσε να αφήσει τα νοικοκυριά στο «έλεος του παγετού».
Η Φινλανδία, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία και η Σερβία ενδέχεται να δεχτούν μεγαλύτερο πλήγμα, χάνοντας τουλάχιστον το 60% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης