Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τέλος στο θρίλερ του φυσικού αερίου - «Κλείνει» η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

FT: Τέλος στο θρίλερ του φυσικού αερίου - «Κλείνει» η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
«Το deal αναμένεται να κλείσει λίαν συντόμως» αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την παροχή ρωσικού αερίου στην Ουκρανία και την Ε.Ε. βρίσκονται Μόσχα, Κίεβο και Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται πλησίον της επίτευξης συμφωνίας για το φυσικό αέριο, κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. διαμηνύουν πως ακόμη και το ζήτημα του oυκρανικού χρέους προς τη Ρωσία αναμένεται να επιλυθεί εντός των επόμενων ωρών.
«Το deal αναμένεται να κλείσει λίαν συντόμως» αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Μοναδικό αγκάθι φαίνεται πως εξακολουθεί να αποτελεί η τιμή πώλησης του αερίου στο Κίεβο, καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η προτεινόμενη τιμή είναι υπερβολικά υψηλή.
Προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, J.M. Barroso βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις τόσο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, P. Poroshenko, όσο και με τον Ρώσο ομόλογό του, V. Putin.
Πάντως, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό, Ars. Yatseniuk, η συμφωνία περιλαμβάνει την παραλαβή 5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Χειμώνα.
Η χρηματοδότηση των ουκρανικών αναγκών αναμένεται να προέλθει, βάσει των Financial Times, είτε από την Παγκόσμια Τράπεζα είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.
Ας σημειωθεί πως μία τυχόν κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θέτει αυτομάτως υπό κίνδυνο και τη χορήγηση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης