Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφώνησαν για το φυσικό αέριο Ρωσία - Ουκρανία - Σε 2 δόσεις η οφειλή των 3,1 δισ. δολ. - Κανονικά ο εφοδιασμός της Ευρώπης

Συμφώνησαν για το φυσικό αέριο Ρωσία - Ουκρανία - Σε 2 δόσεις η οφειλή των 3,1 δισ. δολ. - Κανονικά ο εφοδιασμός της Ευρώπης
Η πρώτη από τις δύο δόσεις θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, σύμφωνα με κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές
Σε συμφωνία για τον εφοδιασμό του Κιέβου με αέριο από τη Μόσχα κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία, μετά τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς η συμφωνία εγγυάται τη διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τον ασφαλή εφοδιασμό των κρατών -μελών της ΕΕ για τον χειμώνα.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι τα μέρη «υπογράφουν» τη συμφωνία στις Βρυξέλλες.
Η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, σύμφωνα με κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές.
«Οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν», δηλώνουν οι ίδιες πηγές, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η ΕΕ έχει εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές, όπως απαιτούσε χθες ο πρόεδρος της Gazprom A. Miller.
Kατά τις πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ' όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015.
Η πληρωμή θα γίνεται εκ των προτέρων σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί για το σύνολο της περιόδου της σύμβασης και φέρεται ότι τις εξασφάλισε.
Η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά μια ποσότητα 4 δισεκ. κυβικών μέτρων.
Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχαν διακοπεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξανάρχισαν απόψε μετά την επιστροφή της ρωσικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, υπήρξαν «εποικοδομητικές» συζητήσεις σήμερα.
Ο Miller είχε δηλώσει χθες ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον αφού η Ουκρανία και η ΕΕ συμφωνήσουν στις οικονομικές εγγυήσεις των Βρυξελλών προς το Κίεβο.
Η Gazprom είχε σχεδόν διπλασιάσει την τιμή ανά 1.000 κυβικά μέτρα που ζητούσε από την Ουκρανία.
Η κολοσσιαία ρωσική εταιρεία είχε διακόψει τις παραδόσεις αερίου στο Κίεβο τον Ιούνιο, εξαιτίας των μεγάλων ανεξόφλητων οφειλών του Κιέβου.
Η Ουκρανία ζήτησε από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα μια γραμμή πιστώσεων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η ΕΕ χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 450 δισ. κυβικά μέτρα αερίου για δική της κατανάλωση.
Εισάγει περίπου τα 300 δισ., εκ των οποίων αγοράζει 125 δισ. από τη ρωσική Gazprom.
Περίπου 75 δισ. κυβικά μέτρα διέρχονται μέσω αγωγών και εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης