Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yatsenyuk: Η Ουκρανία θα εγγυηθεί τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Δεν θα δοθεί στη Ρωσία χώρος για «εκβιασμούς»

Yatsenyuk: Η Ουκρανία θα εγγυηθεί τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Δεν θα δοθεί στη Ρωσία χώρος για «εκβιασμούς»
Το Κίεβο αναμένει να αρχίσουν οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία μέσα σε 36 ώρες αφού γίνονται οι προπληρωμές των ποσοτήτων
Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας για το φυσικό αέριο εξέφρασαν οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Παράλληλα, στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Α. Υatsenyuk δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί τη μεταφορά και την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών κατά τρόπο ώστε να μην δοθεί στη Ρωσία χώρος για «εκβιασμούς».
Μιλώντας σε ουκρανούς αξιωματούχους του τομέα της ενέργειας, ο Yathenyuk επέκρινε τα σχέδια της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας.
«Η Ουκρανία θα εγγυηθεί τη μεταφορά. Δεν θα δώσει στη Ρωσία τα μέσα για να εκβιάσει την Ουκρανία και την Ευρώπη με διαφορετικές ροές» φυσικού αερίου, δήλωσε.
Ακόμη ο Yatsenyuk δήλωσε πως το Κίεβο αναμένει να αρχίσουν οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία μέσα σε 36 ώρες αφού γίνονται οι προπληρωμές των ποσοτήτων.
Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin, η καγκελάριος της Γερμανίας An. Merkel, ο πρόεδρος της Γαλλίας F. Hollande και ο πρόεδρος της Ουκρανίας P. Poroshenko σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή.
«Οι ηγέτες καλωσόρισαν τις συμφωνίες οι οποίες επετεύχθησαν όσον αφορά τους όρους της προμήθειας και της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να εξασφαλιστεί περαιτέρω η απρόσκοπτη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
Με τη συμφωνία, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η Ουκρανία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά φυσικού αερίου και την αποπληρωμή οφειλών με την ΕΕ ως εγγυητή, ενώ η δεύτερη διασφαλίζει την παράδοση φυσικού αερίου στο δικό της σύστημα.
Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παράδοση αερίου μέχρι το χειμώνα και τα κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν θα περιλαμβάνουν και εκείνα που προέρχονται από το ΔΝΤ.
Βάσει της συμφωνίας, η τιμή που θα πληρώνει η Ουκρανία μέχρι το Μάρτιο θα είναι περίπου 385 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα, όπως ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος. Τόσο ο ρώσος υπουργός Ενέργειας όσο ο ουκρανός ομόλογός του, Γιούρι Πρόνταν ανέφεραν ως τιμή τα ακόμη 378 δολάρια (η Μόσχα ανέφερε πως πρόκειται για τιμή μειωμένη κατά 100 δολάρια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης