Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανή νέα τουρκική πρόκληση - Συνεδριάζει στις 10/11 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανή νέα τουρκική πρόκληση - Συνεδριάζει στις 10/11 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να σεβαστεί τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου
(upd)Στον απόλυτο βαθμό πολιτικής ετοιμότητας έχει τεθεί από χθες το "τρίγωνο" Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απόφαση για συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στις 10 Νοεμβρίου.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές διατύπωναν στο www.bankingnews.gr την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά την προκλητική και αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ.
"Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε υπό τον Τούρκο πρόεδρο R. T. Erdogan δείχνει ότι οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να το τραβήξουν στα άκρα", σημείωνε κυβερνητική πηγή, εξηγώντας επίσης ότι "η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να σεβαστεί τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, αλλά και τις προτροπές Ευρωπαίων και Αμερικανών να μην επιμείνει".
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε υπό τον R. T. Erdogan για σχεδόν 11 ώρες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικό τρόπο κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ότι η αποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου (Ψευδοκράτος) την έχει εξουσιοδοτήσει ως εγγυήτρια δύναμη".
Η ανησυχία της κυβέρνησης πέραν της ανακοίνωσης της τουρκικής πλευράς εστιάζει και στο γεγονός ότι η Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του τουρκικού κράτους.
Eνόψει μάλιστα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για τα θέματα της ΑΟΖ, αλλά και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη Λευκωσία, εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο ζητήματα που θα προκαλέσουν την αντίδραση της Άγκυρας, είτε σε πολιτικό επίπεδο, είτε ακόμη και με νέο μπαράζ προκλήσεων σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα 10/11
Υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου και ώρα 14.00, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Περαιτέρω, μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αποφασίστηκε η σύγκλιση της Επιτροπής, την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου και ώρα 14.00, προκειμένου ο κ. Βενιζέλος να ενημερώσει τα μέλη της για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, ώρα 12:31)

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης