Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός πυρετός μετά τις εκλογές στο Ντονέτσκ - Steinmeier (ΥΠΕΞ Γερμανίας): «Ο Putin οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του»

Διπλωματικός πυρετός μετά τις εκλογές στο Ντονέτσκ - Steinmeier (ΥΠΕΞ Γερμανίας): «Ο Putin οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του»
Ο ηγέτης των αυτονομιστών εξελέγη Πρόεδρος της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ»
Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Aleksandr Zakharchenko, εξελέγη Πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία με 79% των ψήφων, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών.
Οι εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και όπως σχολιάζει το Reuters είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση σχετικά με το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
«Η κεντρική εκλογική επιτροπή θεωρεί τον Aleksandr Zakharchenko εκλεγμένο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, ο Ρομάν Λιαγκίν, αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.
Σημειώνεται ότι το Ντονέτσκ αποτελεί το πολιτικό και στρατιωτικό προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Ο 38χρονος Zakharchenko έλαβε, σύμφωνα με τον Λιαγκίν, 765.340 ψήφους.
Ο φιλοδυτικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, P. Poroshenko, κατήγγειλε χθες το βράδυ την ψηφοφορία χαρακτηρίζοντάς την μια "φάρσα που διεξήχθη κάτω από τις κάνες αρμάτων μάχης και πολυβόλων" και πρόσθεσε ότι οι εκλογές παραβίασαν τη συμφωνία της 5ης Σεπτεμβρίου, η οποία συνήφθη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ και την οποία συνυπέγραψε η Μόσχα.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επίσης κατήγγειλαν την εκλογική διαδικασία ως παράνομη και αντίθετη στο πρωτόκολλο του Μινσκ. Η προσοχή τώρα στρέφεται στην αναμενόμενη αντίδραση του Κρεμλίνου και του ιδίου του Προέδρου V. Putin.
Ο Putin έχει δεχθεί πιέσεις από ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, να μην αναγνωρίσει τις εκλογές ως έγκυρες παρότι ο υπουργός του των Εξωτερικών, S. Lavrov, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα πράξει το αντίθετο.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, υπενθύμισε σήμερα στις ρωσικές αρχές τη δέσμευσή τους ότι θα σεβαστούν «την ενότητα της Ουκρανίας».
«Θα κρίνουμε τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin βάσει των δηλώσεών τους, σύμφωνα με τις οποίες η ενότητα της Ουκρανίας δεν θα διακυβευτεί», δήλωσε ο Steinmeier σε μια πρώτη αντίδραση στις εκλογές αυτές.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι «αποκαλούμενες εκλογές» που κρίνονται παράνομες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Μόσχας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης