Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά τις σκληρότατες κόντρες, Στουρνάρας και Χαρδούβελης αποκατέστησαν τις σχέσεις τους – Συμφώνησαν για τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ

Μετά τις σκληρότατες κόντρες, Στουρνάρας και Χαρδούβελης αποκατέστησαν τις σχέσεις τους – Συμφώνησαν για τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ
Οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότεροι στις τράπεζες από την εποπτεία της ΕΚΤ αλλά το κράτος δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει με το κλασσικό ελληνικό τρόπο του παρελθόντος.
Ενώ οι σχέσεις Στουρνάρα διοικητή της ΤτΕ και του Χαρδούβελη υπουργού Οικονομικών ήταν αρχικώς καλές….στην πορεία αναδύθηκε μια υποβόσκουσα αντιπαράθεση που έφθασε στα όρια της…..με τον ΕΝΦΙΑ και το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο.
Ο Στουρνάρας με τον μηχανισμό επικοινωνίας που έχει δημιουργήσει είχε σχεδόν απαξιώσει τον Χαρδούβελη, οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν και κατέληξαν χείριστες.
Ωστόσο με πρωτοβουλία Στουρνάρα υπήρξε χθες συνάντηση με τον Χαρδούβελη στην ΤτΕ όπου αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους.
Μεταξύ των άλλων συμφώνησαν ότι για το…καλό της Ελλάδος τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ θα πρέπει να μεταφερθούν στην προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή και αν στο μέλλον οι τράπεζες τα χρειαστούν….να έχουν την δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα 11,4 δισεκ. για να μπορεί να ασκεί τον έλεγχο στις τράπεζες, ωστόσο το ελληνικό banking από σήμερα 4 Νοεμβρίου περνάει στον άμεσο έλεγχο της ΕΚΤ.
Η ΤτΕ θα έχει τυπικό ρόλο και η ΕΚΤ τον ουσιαστικό έλεγχο της εποπτείας.
Η μεγάλη αλλαγή που θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να κατανοήσει είναι ότι τις ελληνικές τράπεζες θα τις εποπτεύει απευθείας η ΕΚΤ και αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση του κράτους στις τράπεζες θα ελαχιστοποιηθεί.
Αυτή η εξέλιξη είναι η πιο ουσιαστική εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότεροι από την εποπτεία της ΕΚΤ αλλά το κράτος δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει με το κλασσικό ελληνικό τρόπο του παρελθόντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης