Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα 11,5 δις ευρώ του ΤΧΣ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική πιστωτική γραμμή

Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα 11,5 δις ευρώ του ΤΧΣ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική πιστωτική γραμμή
Εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν, θα μειώσουν το δημόσιο χρέος αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας
Την άποψη πως τα 11,5 δις ευρώ, τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ως προληπτική πιστωτική γραμμή για να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο με δίχτυ ασφαλείας εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Τα Νέα ο κ.Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι εάν αυτά τα κεφάλαια δεν χρησιμοποιηθούν, τότε θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ο κ.Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «το γεγονός ότι η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (στρες τεστ) έδειξε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη κεφαλαίων δίνει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να αξιοποιήσει τα 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία».
«Εξαιρώντας πρώτα ένα μικρό ποσό το οποίο πρέπει να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας για απρόβλεπτους κινδύνους γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος,το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ.
«Με τον τρόπο αυτό: α) παραμένει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα είτε για ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, β) μειώνει ισοπόσως το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται και γ) εφόσον μειώνει το δημόσιο χρέος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών» επισημαίνει ο κ.Στουρνάρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης