Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλήθος ερωτηματικών γεννά η μελέτη του ΙΟΒΕ για το Ελληνικό - Γιατί «υπόσχεται» 70.000 θέσεις εργασίας... μέχρι το 2031!

Πλήθος ερωτηματικών γεννά η μελέτη του ΙΟΒΕ για το Ελληνικό - Γιατί «υπόσχεται» 70.000 θέσεις εργασίας... μέχρι το 2031!
Nέες θέσεις εργασίας υπόσχεται η νέα επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με χρονικό ορίζοντα το…. 2031!
Τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας «καλπάζει» (έχει φτάσει στο 27%), το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι από την αξιοποίηση του Ελληνικού και μετά από 15 χρόνια θα δημιουργηθούν 70.000 θέσεις εργασίας!
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η νέα επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ αφορά ένα έργο που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο καλείται να αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών ως προς την νομιμότητα ή μη της συγκεκριμένης επένδυσης.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η δημοσιοποίηση της νέας μελέτης του ΙΟΒΕ – χρονικά τουλάχιστον –καθόλου τυχαία δεν είναι, ενώ αφορά ένα από τα ευαίσθητα θέματα της κοινωνίας, την απασχόληση.
Μάλιστα η νέα μελέτη του ΙΟΒΕ έρχεται λίγες μέρες μετά τη μελέτη - καταπέλτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), στην οποία αποδεικνύεται το ξεπούλημα της έκτασης του Ελληνικού στο 1/3 της πραγματικής του αξίας.
Η οικονομοτεχνική μελέτη του ΤΕΕ, η οποία δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα, αναφέρει πως η ονομαστική αξία του Ελληνικού ανέρχεται στα 2,95 δισ. ευρώ, ήτοι τριπλάσια έναντι της προσφοράς που υπέβαλε η κοινοπραξία υπό τη Lamda Development, ήτοι 915 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την διάρκεια παρουσίασης της μελέτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και κατά του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία παραχώρησης του Ελληνικού.
Ο κ. Σπίρτζης διατύπωσε σοβαρές αιχμές για μεθοδεύσεις, ενώ κατήγγειλε πως στη διάρκεια του διαγωνισμού σημειώθηκαν αλλαγές, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως η αξιοποίηση του Ελληνικού αφορά ένα... «μνημείο αδιαφάνειας».
Και ενώ το ΙΟΒΕ μιλάει για νέες θέσεις εργασίας από την αξιοποίηση του Ελληνικού, από το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκύπτει "προσαρμογή" των όρων του διαγωνισμού προς όφελός της Lamda Development, με στόχο να καταστεί ο μοναδικός υποψήφιος.
Είναι ενδεικτικό ότι οι δικαστές θεωρούν πως υπάρχουν αντίστοιχες παραβιάσεις στους όρους 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί.
Αυτό, συμφωνα με τους δικαστές, συνιστά παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού δεν επιτρέπουν τροποποίηση ουσιωδών όρων της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης.
Οι συγκεκριμένοι όροι προέβλεπαν πως το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατήσει μειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικό ΑΕ ώστε να έχει ανάλογη συμμετοχή στην απόδοση της επένδυσης.
Στην τελική φάση οι όροι άλλαξαν και τώρα προβλέπεται πως το ελληνικό δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των κερδών, αλλά μόνο αφού ο επενδυτής του Ελληνικού εξασφαλίσει απόδοση κεφαλαίων 15%.

Τι αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ
Η επένδυση στο Ελληνικό πέραν των σημαντικών αλλά μη απτών επιδράσεων (αξιοπιστία, πολιτισμός κλπ) αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2%, εκτιμά η μελέτη.
Έτσι, στο τέλος της περιόδου, το 2031, θα έχουν δημιουργηθεί ενδογενώς περίπου 63.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στις νέες αυτές θέσεις εργασίας θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες που οφείλονται στη λειτουργία των εγκαταστάσεων και δεν μπορούν να καταγραφούν από το υπόδειγμα με το οποίο γίνονται οι προσομοιώσεις.
Στη μελέτη αναφέρεται, επίσης, ότι με τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών του Ελληνικού στον ανάδοχο, όταν υπογραφεί η σύμβαση, αποφεύγεται η απώλεια περίπου 16.000 θέσεων εργασίας, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα έπρεπε να ληφθούν για να υποκαταστήσουν το δημοσιονομικό όφελος της μεταβίβασης.
Ως εκ τούτου, η συνολική επίπτωση στην απασχόληση από την κατασκευή και λειτουργία του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τις 70.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης