Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς o Trichet ανάγκασε την Ιρλανδία να ζητήσει διάσωση το 2010 - Στο φως η επιστολή - Διαψεύδει η ΕΚΤ

Πώς o Trichet ανάγκασε την Ιρλανδία να ζητήσει διάσωση το 2010 -  Στο φως η επιστολή - Διαψεύδει η ΕΚΤ
H EKT απείλησε την Ιρλανδία με διακοπή της έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών
(upd)Την επιστολή του πρώην διοικητή της ΕΚΤ Jean Claude Trichet η οποία αποδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα εκβίασε την ιρλανδική κυβέρνηση να ζητήσει διάσωση και να μπει στο μνημόνιο το 2010, φέρνουν στη δημοσιότητα οι Irish Times.
H EKT απείλησε την Ιρλανδία να διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση των ιρλανδικών τραπεζών (ELA), στην περίπτωση που δεν συμφωνούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα διάσωσης.
Η αποκάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς καταρρίπτει τον μύθο περί εθελοντικής προσφυγής στον μηχανισμό διάσωσης από την ιρλανδική κυβέρνηση.
Την επιστολή με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2010, υπογράφει ο τότε διοικητής της ΕΚΤ Jean Claude Trichet και απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας το 2010, Brian Lenihan.
Σημειώνεται ότι δύο ημέρες μετά η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υπέβαλε το επίσημο αίτημα διάσωσης, ενώ ο Trichet αναφέρεται και σε άλλη επιστολή η οποία είχε σταλεί νωρίτερα, στις 15 Οκτωβρίου του 2010.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμφωνούσε να παράσχει περαιτέρω έκτακτη ρευστότητα στις ιρλανδικές τράπεζες, αν λάμβανε μία γραπτή δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει ο Trichet.
Και προσθέτει ότι το αίτημα θα πρέπει να περιλαμβάνει και δεσμεύσεις για περικοπές στο προϋπολογισμό και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι η ταχεία ανταπόκριση είναι απαραίτητη πριν ανοίξουν οι αγορές την επόμενη εβδομάδα, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εντάσεις στην αγορά που μπορούν να κλιμακωθούν περαιτέρω, ενδεχομένως με ένα διασπαστικό τρόπο, αν δεν αναληφθεί από την ιρλανδική κυβέρνηση σχετικά με τα σημεία που αναφέρω παραπάνω», τονίζει ο Trichet.
“Η αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την καταλληλότητα της έκθεσης του Ευρωσυστήματος σε ιρλανδικές τράπεζες θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχεία και αποφασιστική πρόοδο στη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης στους τομείς που έχουν αναφερθεί στην επιστολή αυτή και στη μετέπειτα εφαρμογή της», καταλήγει ο Trichet.

ΕΚΤ: Εσωτερικοί παράγοντες οδήγησαν την Ιρλανδία στην απόφασή της
Στον απόηχο της δημοσίευσης της επιστολής Trichet, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τέσσερις επιστολές που σχετίζονται με το θέμα.
Όπως υποστηρίζει, δεν ήταν η επιστολή Trichet αυτή που ώθησε την Ιρλανδία να υποβάλλει αίτημα διάσωσης τον Νοέμβριο του 2010, αλλά εγχώριοι παράγοντες.
Η ΕΚΤ κάνει λόγο για παρανοήσεις σχετικά με τον ρόλο της στη διάσωση της Ιρλανδίας.
Όπως τονίζει, η κλιμάκωση της εγχώριας κρίσης κατέστησε αναγκαία την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό διάσωσης.
Παράλληλα αποδεικνύεται μέσω των επιστολών ότι η ΕΚΤ συνέχισε να στηρίζει το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία με κάθε τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης