Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Σε επικίνδυνα επίπεδα υποχώρησαν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο

Ουκρανία: Σε επικίνδυνα επίπεδα υποχώρησαν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο
Έπεσαν στα 12,6 δισ. δολάρια, από 16,3 δισ. δολάρια μόλις ένα μήνα πριν
Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας έχουν πέσει τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, καθώς η χώρα δαπάνησε δισεκατομμύρια, με στόχο να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, αν προστατεύσει το νόμισμα και να πληρώσει μέρος των χρεών της για το φυσικό αέριο στην Ρωσία.
Ως αποτέλεσμα τα αποθέματα της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν σε μόλις 12,6 δισ. δολάρια, πτώση μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου τα αποθέματα είχαν διαμορφωθεί στα 16,3 δισ. δολάρια, ενώ η πτώση του Οκτωβρίου φέρνει την Ουκρανία σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Πλέον, τα αποθέματα της τράπεζας καλύπτουν μόνο μερικούς μήνες εισαγωγών και η επόμενη δόση βοήθειας από το ΔΝΤ δεν αναμένεται πριν την αλλαγή του χρόνου.
Ο Timothy Ash, αναλυτής της Standard Bank, σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας να λάβει μετρά για την στήριξη του τοπικού νομίσματος, ενώ προειδοποίησε ότι επίκειται και νέα μείωση των αποθεμάτων, καθώς λήγει η προθεσμία κάποιων λογαριασμών της χώρας.
Αναλυτικότερα τόνισε πως: «Η Ουκρανία έχει ακόμα να πληρώσει 1,6 δισ. δολάρια για το φυσικό αέριο, μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και επιπλέον 700 εκατ. δολάρια, αν προβεί σε νέες παραγγελίες φυσικού αερίου.
Ο κίνδυνος, λοιπόν, να μειωθούν τα αποθέματα σε μονοψήφιο αριθμό είναι υπαρκτός, ενώ αν αυτό συμβεί θα είναι μια πολύ, πολύ κακή εξέλιξη.
Η Δύση πρέπει να δράσει γρηγορότερα, είτε επιταχύνοντας την δόση του ΔΝΤ, είτε ενισχύοντας περαιτέρω το πρόγραμμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης