Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές: Ο ανταγωνισμός δεν είναι πάνω από τα δικαιώματα των εργαζομένων

ΣτΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές: Ο ανταγωνισμός δεν είναι πάνω από τα δικαιώματα των εργαζομένων
Μετά από προσφυγές φορέων του εμπορικού κόσμου που ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του ΣτΕ
Ο προσφυγές του εμπορικού κόσμου κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές εξετάστηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος τόνισε ότι «ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία», ενώ σημείωσε την απουσία των αναγκαίων μελετών πριν την έκδοση της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.
Παράλληλα ο δικηγόρος των εμπόρων επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι, με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του, καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.
Επισήμανε επίσης, ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού. Εξάλλου το 85% των εμπόρων διαφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Μάλιστα οι έμποροι προσκόμισαν πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που καταδεικνύει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα, ούτε και κερδοφορία.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστήριξε ακόμη ότι, ναι μεν στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και σημείωσων ότι πολύ κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και δέκα έμποροι.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται πριν το τέλος του 2014.
Πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία δεν επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης