Τελευταία Νέα
Πολιτική

Si vis pacem, para bellum – Σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο – Η Γαλάζια φάλαινα θα γίνει δελφίνι

Si vis pacem, para bellum – Σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο – Η Γαλάζια φάλαινα θα γίνει δελφίνι
Μια κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία θα δημιουργούσε πατριωτικά αντανακλαστικά και πολλοί θα συσπειρώνονταν γύρω από την κυβέρνηση.
Αν επιθυμείς την ειρήνη προετοίμαζε πόλεμο si vis pacem, para bellum  είχε πει ο Ιούλιος Καίσαρας και το ερώτημα είναι Ελλάδα και Τουρκία προετοιμάζονται για πόλεμο;
Αν διαβάσει κανείς απομονωμένα τις δηλώσεις του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας Μπουλέντ Μποστάνογλου ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι θα κινηθεί με βάση αυτούς μπορεί κανείς να υποθέσει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και με αφορμή την τριμερή συμφωνία Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου για την ΑΟΖ….κάποιοι προετοιμάζονται για θερμό επεισόδιο.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ.
Το τουρκικό ναυτικό πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις που φέρουν την ονομασία Γαλάζια Φάλαινα
Ο Μποστάνογλου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ανέφερε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά.
Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου.
Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Κι αυτό με αφορμή της ένταση με τη Συρία.
Ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές».
Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν.
Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας.
Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Το ερώτημα είναι
Η Τουρκία έχει ενοχληθεί από την στάση της Ελλάδος και της Κύπρου με την ΑΟΖ και προσπαθεί μέσω παρελκυστικής πολιτικής να παρεισφρήσει την Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία είναι έτοιμη για πόλεμο;
Προφανώς και όχι
Η Ελλάδα είναι έτοιμη για πόλεμο;
Προφανώς και όχι.
Η ελληνική κυβέρνηση, προέβη σε μια σωστή στρατηγικά κίνηση με την συμφωνία με Κύπρο και Αίγυπτο αλλά επικοινωνιακά παίζει παιχνίδι….στο εσωτερικό μέτωπο….φουσκώνοντας τα πραγματικά γεγονότα.
Μια κλιμάκωση της έντασης θα δημιουργούσε πατριωτικά αντανακλαστικά και πολλοί θα συσπειρώνονταν γύρω από την κυβέρνηση.
Η Τουρκία συμμετέχει στην γαλάζια Φάλαινα…που στο τέλος θα γίνει χαρούμενο δελφίνι γιατί κανείς δεν θέλει στρατιωτική εμπλοκή.
Η Ελλάδα αν είχε διατηρήσει τις σωστές σχέσεις με την Ρωσία, που είχε επιδιώξει ο Καραμανλής, τότε θα μπορούσε το ρωσικό ναυτικό να πλέει στο Αιγαίο λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης