Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε αδιέξοδο η Attica bank – Οι ελάχιστες επιλογές διάσωσης και η υποχρεωτική παράταση των 6 μηνών για την ΑΜΚ των 434 εκατ

tags :
Σε αδιέξοδο η Attica bank – Οι ελάχιστες επιλογές διάσωσης και η υποχρεωτική παράταση των 6 μηνών για την ΑΜΚ των 434 εκατ
Η Attica bank πρέπει να διασωθεί αλλά και η διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το σημερινό επιχειρηματικό αδιέξοδο.
(upd)Σε πραγματικό αδιέξοδο βρίσκεται η Attica bank με ευθύνες της διοίκησης της τράπεζας, η οποία όχι μόνο έγκαιρα δεν διέγνωσε…το μέγεθος του προβλήματος αλλά εγκλωβίστηκε στην ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσίαζε η UBS.
H νέα παράταση κατά 1 μήνα στις 10 Δεκεμβρίου της αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ από την Γενική Συνέλευση  της Attica bank δεν πραγματοποιείται γιατί βρέθηκε ο στρατηγικός επενδυτής.
Στρατηγικός επενδυτής δεν υπάρχει.
Αν η Attica bank έχει βρει στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει να τον ανακοινώσει γιατί και θέμα προνομιακής πληροφόρησης.
Στρατηγικός επενδυτής δεν υπάρχει και ούτε υπάρχει πραγματικό plan b για το πώς θα καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Η Attica bank βρίσκεται σε επιχειρηματικό αδιέξοδο, ωστόσο η ύπαρξη κεφαλαίων και κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 8% αποτρέπει το σοβαρότερο κίνδυνο να διασπαστεί σε good και bad bank σενάριο που θα κατέστρεψε οριστικά τους μετόχους και κυρίως το ΤΣΜΕΔΕ που έχει επενδύσει 430 εκατ ευρώ συνολικά όλα αυτά τα χρόνια.
Η διοίκηση της Attica bank φέρει σημαντικές ευθύνες καθώς δεν διέγνωσε έγκαιρα το αδιέξοδο της τράπεζας.
Για την Attica bank η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να λάβει απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ αλλά να κάνει χρήση του 6μήνου ώστε να αναμένει τις πολιτικές εξελίξεις και τους σχεδιασμούς της επόμενης κυβέρνησης.
Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα;
Η Attica bank δεν έχει βρει στρατηγικό επενδυτή, ούτε μπορεί να καλυφθεί η αύξηση των 434 εκατ.
Η Attica bank δεν μπορεί να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα γιατί ακόμη είναι κεφαλαιακά επαρκής.
Όμως ακόμη και αν δεν ήταν κεφαλαιακά επαρκής πάλι δεν θα μπορούσε να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα γιατί την ανακεφαλαιοποίηση της και το funding gap θα πρέπει να το καλύψει το ΤΧΣ που αυτό σημαίνει περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ συνολικά.
Όλοι γνωρίζουν όμως ότι αν αυτό συνέβαινε θα κατέρριπτε το επιχείρημα ότι τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ μπορούν να επιστραφούν στον ESM ή να λειτουργήσουν ως απόθεμα στην νέα πιστωτική γραμμή, προκαλώντας μείζονος σημασίας πολιτικό και τραπεζικό πρόβλημα.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που δεν θα έπρεπε να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα η Attica bank, το ΤΣΜΕΔΕ ο βασικός μέτοχος με 51% έχει επενδύσει 430 εκατ αν τα χάσει θα υποστεί μια μεγάλη ζημία.
Βέβαια με ρεαλιστικούς όρους το ΤΣΜΕΔΕ έχει υποστεί πραγματική καταστροφή καθώς επένδυσε 430 εκατ και αξίζουν 30 εκατ.
Η λύση που είχε εξεταστεί στο παρελθόν να ενσωματωθεί με σχέση ανταλλαγής σε μια συστημική τράπεζα π.χ. θα είχε νόημα μόνο αν το ΤΣΜΕΔΕ επένδυε νέα κεφάλαια.
Αλλά αν γίνει αυτό πως θα δικαιολογούσε το Ταμείο ότι επένδυσε νέα κεφάλαια για…να ενσωματωθεί σε άλλη τράπεζα.
Η Attica bank έχει 900 εκατ NPLs και χρειάζεται 434 εκατ νέα κεφάλαια.
Για μια συστημική τράπεζα η Attica bank θα είχε αξία μόνο αν επιμεριζόταν η κεφαλαιακή ανάγκη και δεν συμπεριλαμβάνονταν τα NPLs.
To σενάριο της αναπτυξιακής τράπεζας μέσω της συγχώνευσης της Attica bank, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και κάποιων συνεταιριστικών, που έχει αναφέρει ως πολιτική επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ, προσκρούει σε ένα λογικό επιχείρημα ποιος θα βάλει τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης και πως είναι δυνατό μια τράπεζα με συνολικά κεφάλαια 800 εκατ με 1 δισεκ. μπορεί να θεωρηθεί αναπτυξιακή.
Με 1 δισεκ. κεφάλαιο δεν μπορεί να υπάρξει καμία αναπτυξιακή προοπτική, θα εξελιχθεί σε παταγώδη αποτυχία το εγχείρημα.
Για την Attica bank η κατάσταση είχε σχεδόν αδιέξοδη.
Η διοίκηση της Attica bank φέρει τεράστιες ευθύνες για το επιχειρηματικό και κεφαλαιακό αδιέξοδο γιατί άφησε να εξελιχθεί το πρόβλημα.
Ούτε βεβαίως ήταν λύση η πίεση που άσκησε η ΤτΕ στον Γιάννη Γαμβρίλη να παραμείνει στην τράπεζα ως μη εκτελεστικό μέλος.
Για να διασωθεί η Attica bank θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση τέτοιας κλίμακας όμως που να μην προκαλέσει….τις άλλες μικρές τράπεζες….που δεν είχαν την πολυτέλεια της διάσωσης και καταδικάστηκαν.
Η Attica bank χρειάζεται πολιτική λύση τέτοιας κλίμακας που να μην προκαλέσει η Τρόικα, την ΕΚΤ, το ΤΧΣ και βεβαίως να μην προκαλέσει την λογική.
Η Attica bank πρέπει να διασωθεί;
Ναι πρέπει να διασωθεί αλλά πρέπει και η διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της που είναι πολύ μεγάλες για το σημερινό επιχειρηματικό αδιέξοδο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης