Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ρυθμούς… «Luxleaks» η Ευρωζώνη - W. Schaeuble: Να δημοσιοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων

Σε ρυθμούς… «Luxleaks» η Ευρωζώνη - W. Schaeuble: Να δημοσιοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων
Επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς τον Επίτροπο Οικονομικών και Φορολογικών Υποθέσεων
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου «LuxLeaks», καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble κατέστησε αναγκαία τη δημοσιοποίηση των φορολογικών συμφωνιών μεταξύ των κρατών – μελών και των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών και Φορολογικών υποθέσεων P. Moscovici, ο Γερμανός υπουργός τάσσεται υπέρ μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη αυτών των φορολογικών διευκολύνσεων.
Όπως εξηγεί στην επιστολή του, η φορολογική πρακτική – γνωστή και ως tax ruling - επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ζητήσει εκ των προτέρων διευκρινίσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσουν οι φορολογικές αρχές μιας χώρας και να λάβει ορισμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών μιας πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.
Ας σημειωθεί πως η παρέμβαση του W. Schaeuble προήλθε έπειτα από την αποκάλυψη μυστικών φορολογικών συμφωνιών μεταξύ κορυφαίων πολυεθνικών και των αρχών του Λουξεμβούργου.
Άλλωστε, μεταξύ των πολυεθνικών, συγκαταλέγονται και εννέα ελληνικών συμφερόντων εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης