Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) μετά την ανακάλυψη τουλάχιστον 150 περιπτώσεων naked short selling στις τραπεζικές μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) μετά την ανακάλυψη τουλάχιστον 150 περιπτώσεων naked short selling στις τραπεζικές μετοχές
"Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, φαίνεται ότι ο κ. Στουρναρας έμαθε πόσο ... λίγες ήταν οι σχετικές περιπτώσεις"
Σαφείς αιχμές για τον τότε υπουργό Οικονομικών και τώρα διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανακάλυψη τουλάχιστον 150 περιπτώσεων naked short selling.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις καταγγελίες που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών την άνοιξη του 2014, και τα έντονα κερδοσκοπικά φαινόμενα, που συνόδευαν τις αυξήσεις αυτές, ενώ επικαλείται και την ανακοίνωση του τότε υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απαντώντας υποστήριζε ότι δεν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, που ήταν μέσα στα προβλεπόμενα από το νόμο πλαίσια, καλύπτοντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα, το μέγεθος και την έκταση της παρανομίας.
Όπως υπενθυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας τότε είχε αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει (......)
Με δυο λόγια, το short selling δεν αποτελεί αφ’ εαυτού παράνομη δραστηριότητα, και ούτε, επομένως “υποτιμητική κερδοσκοπία”, παρά μόνο όταν εξέλθει του πλαισίου του ευρωπαϊκού κανονισμού.
Αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι στη συνέχεια βρέθηκαν ορισμένες, λίγες συναλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν τελικά την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται τονίζοντας ότι τώρα, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, φαίνεται ότι ο κ. Στουρναρας έμαθε πόσο ... λίγες ήταν οι σχετικές περιπτώσεις.
Εκατόν πενήντα διαφορετικές περιπτώσεις στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank).
Τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα και μπορούν να κλιμακωθούν μέχρι τα 50 εκατ. ευρώ ανά περίπτωση, ενώ προφανώς υπάρχει και ποινική διάσταση στην υπόθεση.
Αναμένοντας τις τελικές ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπογραμμίζουμε ότι η απαίτηση να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι αρμόδιες αρχές, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι μέσα στη φτώχεια και προσπαθεί να επιβιώσει.
Τώρα, που τα χαράτσια που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αντί να καταργούνται, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς, παρατείνονται για μια διετία, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι από την άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς, αποδεικνύεται ότι κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του ελληνικού λαού.
Ως προς τον αναρμόδιο πλέον για το θέμα κ. Στουρνάρα, μάλλον η σιωπή είναι χρυσός…»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης