Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά περιττοί οι πανηγυρισμοί

Capital Economics: Η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά περιττοί οι πανηγυρισμοί
"Το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα", εκτιμά ο Roger Bootle
Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για πανηγυρισμούς, προειδοποιεί η βρετανική Capital Economics, αποτιμώντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου του 2014, τα οποία και σηματοδότησαν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη μετά από έξι διαδοχικά χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% στο τρίτο τρίμηνο έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2014, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοχεία.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,7%.
"Η Ελλάδα δεν έχει πολλούς λόγους για να προβεί σε πανηγυρισμούς", υποστηρίζει ο ίδιος ο πρόεδρος της Capital Economics, Roger Bootle.
O Roger Bootle έγινε ευρέως γνωστός στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους για τις συνεχείς προβλέψεις του περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Την εκτίμηση περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ διατύπωσαν πέραν του Roger Bootle, διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Havard, ο νομπελίστας Paul Krugman, καθώς και οι οικονομολόγοι της Citigroup και της Roubini Global Economics.
"Το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα", εκτιμά ο Bootle.
"Εάν σημειωθεί ένα θετικό γεγονός στην Ελλάδα, πρέπει ευθύς αμέσως οι Έλληνες να... ανοίξουν το κονιάκ και να πανηγυρίσουν; Θα έλεγα όχι!", καταλήγει.
H Eλλάδα εξήλθε της ύφεσης, αφήνοντας πίσω της την κρίση που έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ευρώ, σημειώνει από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως τονίζει η Ελλάδα έβαλε τέλος στη χειρότερη ύφεση που βίωσε τα τελευταία 50 χρόνια, αφήνοντας πίσω της μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από δύο μεγάλα πακέτα διάσωσης και μια έντονη αναταραχή, η οποία λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Η 6ετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας γινόταν ολοένα και πιο βαθιά από τις συνεχείς περικοπές δαπανών, γεγονός που έχει κοστίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως γίνεται αντιληπτό από τις δημοσκοπήσεις.
Η επιβεβαίωση πως η Ελλάδα εξήλθε της ύφεσης μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει την τύχη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οδηγώντας τη χώρα του μακριά από τα πακέτα διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης