Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΕΠΕ: Σημαντικές ενδείξεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014 - Όχι στον εφησυχασμό

tags :
ΚΕΠΕ: Σημαντικές ενδείξεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014 - Όχι στον εφησυχασμό
Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός σε κανένα επίπεδα, προειδοποιεί το ΚΕΠΕ
Σημαντικές ενδείξεις για ανάπτυξη της οικονομίας το 2014, χαρακτηρίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τις πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.
Ωστόσο τονίζει ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός σε κανένα επίπεδο.
Το ΚΕΠΕ το αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του πως η προβλεπόμενη έξοδος της οικονομίας από τη μακροχρόνια και βαθιά ύφεση το 2014 φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Όπως σημειώνει, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελεί το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφηκε θετικός ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας, ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μετά από μια περίοδο συνεχόμενων - με μια μοναδική εξαίρεση - αρνητικών ποσοστιαίων μεταβολών για 24 τρίμηνα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014, αναφέρει το ΚΕΠΕ, προσθέτοντας πως οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις στα δεδομένα για το ΑΕΠ της χώρας συνοδεύονται από ένα επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο αφορά στην καταγραφόμενη, έστω και μικρή, συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Όπως υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ, οι προαναφερόμενες πρώτες θετικές ενδείξεις δεν δικαιολογούν εφησυχασμό σε κανένα επίπεδο, δεδομένου ότι η οικονομική συγκυρία παραμένει εύθραυστη και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με καίρια διαρθρωτικά και αναπτυξιακά ζητήματα που απαιτούν στοχευμένες και εξειδικευμένες λύσεις και δράσεις».
Το υπερβολικά υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα, η έλλειψη ρευστότητας και οι σημαντικές δυσχέρειες αναφορικά τόσο με την παροχή όσο και το κόστος χρηματοδότησης στην οικονομία, καθώς και η αποτελεσματική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, είναι τα θέματα που χρήζουν άμεσης και δυναμικής αντιμετώπισης καταλαμβάνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης