Αλβανία: Άνοιξε στο κοινό το πυρηνικό καταφύγιο της κυβέρνησης Χότζα

Αλβανία: Άνοιξε στο κοινό το πυρηνικό καταφύγιο της κυβέρνησης Χότζα
Κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1970 για το ενδεχόμενο επίθεσης
Ένα γιγάντιο πυρηνικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε για την κυβέρνηση Χότζα τη δεκαετία του 1970 άνοιξε για το κοινό λίγο έξω από τα Τίρανα. Θαμμένο σε βάθος 100 μέτρων, έχει 106 δωμάτια μοιρασμένα σε πέντε ορόφους.
«Ανοίξαμε σήμερα έναν θησαυρό της συλλογικής μνήμης που μας παρουσιάζει χιλιάδες κομμάτια των θλιβερών γεγονότων και της ζωής υπό τον κομουνισμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στα εγκαίνια του Σαββάτου.
Αναφέρθηκε στην αίθουσα του καταφυγίου που προοριζόταν για κυβερνητικά συμβούλια, χωρητικότητας 200 θέσεων.
Ο κομουνιστής Ένβερ Χότζα κατασκεύασε γύρω στα 700.000 καταφύγια και τούνελ σε ολόκληρη την Αλβανία, αναφέρει το Associated Press.
Πέθανε το 1985, πέντε χρόνια πριν από την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος.
Το καταφύγιο επισκέφθηκε και ο αμερικανός πρεσβευτής στα Τίρανα, καλεσμένος του Έντι Ράμα.
Το καταφύγιο των Τιράνων κατασκευάστηκε για το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης «από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ή τον σοβιετικό σοσιαλ-ιμπεριαλισμό».
Η Αλβανία έκοψε τους δεσμούς της με τη Σοβιετική Ένωση το 1962.
Η κατασκευή του καταφυγίου ολοκληρώθηκε το 1978, όταν τα Τίρανα έκαναν το ίδιο και με την Κίνα.
Το καταφύγιο φιλοξενεί πλέον ένα μουσείο με φωτογραφίες και αντικείμενα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. τα μικρά, παγωμένα δωμάτιά του, τα οποία ακόμα μυρίζουν μούχλα, μπορεί κανείς να δει στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται κυρίως από την Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.
Έξω από το καταφύγιο εκτίθεται ένα αυτοκίνητο πολυτελείας, ένα Zim-12 σοβιετικής κατασκευής, δώρο που έλαβε ο Χότζα από τον Γιόζεφ Στάλιν.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS