Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Η λιτότητα κατέστρεψε την Ελλάδα - Αν ήθελε η Γερμανία θα την έσωζε

Business Insider: Η λιτότητα κατέστρεψε την Ελλάδα - Αν ήθελε η Γερμανία θα την έσωζε
Κακός οιωνός για τις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η πολιτική της Γερμανίας
Με άκρως αιχμηρό τρόπο σχολιάζει την οικονομική πολική που ακολουθεί η Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά και την επίδρασή της συνολικά στην οικονομία της Ευρώπης, το Business Insider.
Μάλιστα υπενθυμίζει την φράση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger: «Καημένη Γερμανία. Πολύ μεγάλη για την Ευρώπη και πολύ μικρή για τον κόσμο», σημειώνοντας πως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Όπως τονίζει το Business Insider, η γερμανική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την Bundesbank αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη των περισσότερων χωρών της Ευρώπης.
Από τη μία η γερμανική κεντρική τράπεζα είναι σταθερά ενάντια στην εφαρμογή της νομισματικής χαλάρωσης κι από την άλλη πλευρά οι Γερμανοί αξιωματούχοι αντιτίθενται στην υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων για το έλλειμμα που θα έδινε ώθηση στην οικονομία.
Αυτή η συντηρητική στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη Γερμανία, δεν αποτελεί όμως καλό οιωνό για τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Μάλιστα, στο εν λόγω δημοσίευμα, υπογραμμίζεται πως δυστυχώς για την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επηρεάζεται από τους Γερμανούς και λειτουργεί με τον ίδιο αυστηρό τρόπο.
Όπως σημειώνει ο Christian Odendahl, επικεφαλής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, η ΕΚΤ βασίστηκε στο πρότυπο της γερμανικής Bundesbank και έτσι, η φιλοσοφία της είναι εντελώς «γερμανική», δηλαδή, συντηρητική και επιφυλακτική.
Τέλος επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο υπό τον φόβο να μη χάσει τους ψηφοφόρους της.
«Τελικά, η Γερμανία είναι παγιδευμένη σε μια αρκετά ζοφερή θέση: Είναι η μόνη χώρα ικανή να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση, αλλά δεν φαίνεται να θέλει να αναλάβει αυτή την ευθύνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης