Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκκληση του J. Hahn (Κομισιόν) προς Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας

Έκκληση του J. Hahn (Κομισιόν) προς Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας
"Να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση της διαφοράς"
Έκκληση προς την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να επιταχύνουν τις διαδικασίες επίλυσης της ονομασίας της γειτονικής χώρας απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, Johannes Hahn.
Ειδικότερα, παραχωρώντας συνέντευξη στο ευρωπαϊκό ιστότοπο EuroActiv, ο J. Hahn υποστήριξε πως «ύστερα από 19 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση της διαφοράς, που εμποδίζει σημαντικά τις ενταξιακές προοπτικές μίας από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες».
Άλλωστε, ενθυμούμενος την εμπειρία του ως Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, ο J. Hahn σημείωσε πως η σχέση του με την Ελλάδα ήταν πράγματι στενή, καθώς επρόκειτο για τη χώρα με τα σημαντικότερα προβλήματα την οποία επισκεπτόταν συχνά για να παρακολουθήσει την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διέτεινε πως «πρώτα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην Τουρκία δόθηκε ενταξιακή προοπτική πριν πολλά χρόνια και βρίσκεται πλέον σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί αν φιλοδοξούμε να επιδεικνύουμε σεβασμό στις αρχές μας».
«Προκείμενου να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς που αναφέρθηκαν, θα πρέπει να δούμε τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια, στη βάση ενός σαφούς οδικού χάρτη με μετρήσιμα κριτήρια, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα μπορούσαν να τύχουν στοχευμένης υλοποίησης. Το άνοιγμα όμως των εν λόγω κεφαλαίων απαιτεί ομόφωνη έγκριση των κρατών μελών, η οποία ακόμη δεν έχει επιτευχθεί» συνέχισε χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία οφείλει να δείξει ότι δεσμεύεται για την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, ισότητας των φύλων, θεμελιωδών δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, εφόσον ελπίζει να προσεγγίσει στην ΕΕ» κατέληξε ο J. Hahn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης