Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προκλητική κερδοσκοπία στην Attica bank +25% εν μέσω φημών – Θα μπλοκάρει το ΤΣΜΕΔΕ η DGCom

tags :
Προκλητική κερδοσκοπία στην Attica bank +25% εν μέσω φημών – Θα μπλοκάρει το ΤΣΜΕΔΕ η DGCom
Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί...είναι επαρκή τα 434 εκατ της ΑΜΚ της Attica bank;
(upd3)To ακραίο κερδοσκοπικό ράλι στην μετοχή της Attica bank συνεχίζεται και σήμερα με την μετοχή να καταγράφει κέρδη +25% στα 0,090 ευρώ εν μέσω φημών ότι έχει βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Χθες 4 Δεκεμβρίου η μετοχή έκλεισε +26,32% στα 0,0720 ευρώ δημιούργησε πλήθος προσδοκιών και φημών.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 θα συγκληθεί η τελευταία γενική συνέλευση της Attica bank που θα αποφασίσει υποχρεωτικά την αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ.
Με core tier 1 στο 8,2% και με 387 εκατ κεφάλαια η Attica bank χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.
Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα για την Attica bank
1)Υπάρχει στρατηγικός επενδυτής για να επενδύσει στην Attica bank στην ΑΜΚ των 434 εκατ ή η τράπεζα θα πάρει 5+1 μήνες παράταση για να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου;
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Attica bank δήλωσε ότι θα την καλύψει εντός του 2014 δηλαδή σε 20 ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης.
Ωστόσο ακόμη στρατηγικός επενδυτής δεν υπάρχει.
2)Το ΤΣΜΕΔΕ είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλλει από 108 έως 221 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου
Αν το ΤΣΜΕΔΕ συμμετάσχει μονομερώς, χωρίς την συμμετοχή άλλου επενδυτή, τότε το ποσοστό του από 51% θα βρεθεί στο 75% με 78% ανάλογα με το ποσό που τελικώς καταβάλλει.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις αρχές της DGCom.
Να θυμίσουμε ότι επί του θέματος αυτού προ μηνών είχαμε παρουσιάσει το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.
Η ΤτΕ είχε εξετάσει θέμα μονομερούς κάλυψης της αμκ στο παρελθόν αλλά το σχέδιο αυτό το είχε αποκλείσει η DGCom.
Συν τοις άλλοις θα ήταν στρατηγικό λάθος η ΑΜΚ να καλυφθεί μόνο από το ΤΣΜΕΔΕ.
 3)Το τρίτο θέμα που είναι εξίσου σοβαρό είναι το εξής.
Η Πειραιώς – και θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες – εγγράφουν το AQR στα αποτελέσματα απομειώνοντας κεφάλαια.
Η Πειραιώς έχασε 1,3 δισεκ. σε κεφάλαια για να διαγράψει όλα τα κακώς κείμενα του ισολογισμού μέσω μιας εμπροσθοβαρούς στρατηγικής.
Για τις 4 μεγάλες τράπεζες στο AQR προέκυψε ζημία 7,34 δισεκ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι το εξής, η Attica bank στο αντίστοιχο AQR – παρ΄ότι δεν συμμετείχε στα stress tests της ΕΚΤ – δεν χρειάζεται να εγγράψει μια ζημία;
Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό και τηρώντας με πιστότητα το μοντέλο αξιολόγησης των υπολοίπων τραπεζών προκύπτει ότι η Attica bank θα χρειαστεί ακόμη 180-200 εκατ πέραν των 434 εκατ της αύξησης κεφαλαίου.
Συν τοις άλλοις η Attica bank θα πρέπει να αποπληρώσει σε ένα βάθος χρόνου και τα 100 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και αν συμβεί αυτό θα προκύψει ότι δεν φθάνουν τα 434 εκατ ευρώ.

Τι επισήμανε το bankingnews.gr 25 Σεπτεμβρίου του 2014

Γιατί το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ υποχρεωτικά πρέπει να μειωθεί στην Attica bank; – Μια παράμετρος που ελάχιστοι γνωρίζουν

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank βρίσκεται σε εξέλιξη, το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών που κατέχει το 51% της τράπεζας συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους 2 ξένους επενδυτές που ζητούν πλήρη έλεγχο δηλαδή 51% και management.
Η αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ βρίσκεται ακόμη στον αέρα αν και η διοίκηση Γαμβρίλη της Attica bank αναφέρει ότι βλέπει φως στον ορίζοντα.
Το www.bankingnews.gr έχει παρουσιάσει αναλυτικότατα στοιχεία για την πραγματική χρηματοοικονομική θέση της Attica bank, τα εναλλακτικά σενάρια ενόψει της αύξησης κεφαλαίου, τις απαιτήσεις των ξένων που ζητούν πλήρη έλεγχο που ουσιαστικά περιθωριοποιεί το ΤΣΜΕΔΕ, τις παραμέτρους της αύξησης κεφαλαίου.
Ενώ έχουν γραφεί πολλά ελάχιστοι γνωρίζουν μια πραγματικότητα την οποία και καταγράφουμε….ως πραγματικότητα, που αναλύει θεσμικός παράγοντας.
«Αρχές του 2015 ή κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο κρατικό ασφαλιστικό φορέα.
Η εξέλιξη αυτή, επηρεάζει άμεσα την….Attica bank.
Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος της Attica bank ήδη με το 51% ή σε μια υποθετική περίπτωση που κάλυπτε τα 221 εκατ σε σύνολο 434 εκατ της αύξησης όπως επίσημα έχει αναφέρει….θα βρισκόταν στο μικροσκόπιο της DGCom εποπτευόμενο στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.
Το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να αυξήσει ούτε κατά 1 μετοχή το στρατηγικό ποσοστό στην Attica bank γιατί η DGCom θα ακυρώσει την διαδικασία, εξέλιξη που θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην Attica bank.
Για να ειπωθεί απλά αν υποθέσουμε ότι οι ξένοι αποχωρούν και δεν επενδύουν στην Attica bank, το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να δήλωνε ότι θα καταβάλλει τα 221 εκατ της ΑΜΚ αλλά λίγο αργότερα η DGCom θα ακύρωνε την διαδικασία.
Για την Attica bank είναι μονόδρομος η μείωση του ποσοστού του ΤΣΜΕΔΕ.
Το 34% ή και χαμηλότερα 30% ή 25% δεν αλλάζει τα δεδομένα της Attica bank.
Το θέμα είναι το ποσοστό συμμετοχής ή το management και στο ερώτημα αυτό πρέπει να απαντήσει η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ που είναι και διοίκηση της Attica bank;
Το πρόβλημα είναι το ποσοστό που θα κατέχει το ΤΣΜΕΔΕ ή το management που δεν θέλει να χάσει το ΤΣΜΕΔΕ;»
Η προσέγγιση αυτή είναι άκρως ενδιαφέρουσα και αποδεικνύει ότι για το ΤΣΜΕΔΕ είναι μονόδρομος η μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην Attica bank.
Το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να συνεργαστεί με τους υποψηφίους ενδιαφερόμενους, να παραχωρήσει το 51% και να δεχθεί τους όρους που θέτουν.
Βέβαια ένα θέμα που δεν μπορεί να αποτραπεί είναι το ακραίο dilution των 20.000 μικρομετόχων που αυτοί θα υποστούν οικονομική καταστροφή.
Το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να αφήσει μισή την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank, χρειάζονται και τα 434 εκατ της αύξησης κεφαλαίου.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης