Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η Ευρωζώνη θα είναι... τυχερή αν γίνει Ιαπωνία - Πολλά τα εμπόδια της ανάκαμψης

Nomura: Η Ευρωζώνη θα είναι... τυχερή αν γίνει Ιαπωνία - Πολλά τα εμπόδια της ανάκαμψης
Η δημοσιονομική χαλάρωση περιορίζεται σημαντικά στην Ευρωζώνη
"Τυχερή" θα είναι η Ευρωζώνη εάν τελικά έχει την τύχη της Ιαπωνίας, εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura, οι οποίοι βλέπουν τελικά η Ευρωζώνη να έχει μπροστά της σημαντικά εμπόδια μέχρι την πλήρη ανάκαμψή της από την κρίση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, ενώ η Ευρώπη μπορεί να αντλήσει διδάγματα από την ιαπωνική κρίση, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αδύναμοι να αναπτύξουν τα κατάλληλα εργαλεία για να να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τα εμπόδια που ανακύπτουν από τη συνέχιση της κρίσης.
Η δημοσιονομική χαλάρωση, για παράδειγμα, μια πολιτική που ακολουθείται στην Ιαπωνία για να αντισταθμίσει την αδυναμία της ιδιωτικής ζήτησης, περιορίζεται σημαντικά στην Ευρωζώνη, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει περιορισμούς που η Ιαπωνία ποτέ δεν αντιμετώπισε ποτέ.
Επίσης, ο κοινωνικός ιστός της Ευρώπης μοιάζει περισσότερο κατακερματισμένος από ό, τι εκείνος της Ιαπωνίας, και φαίνεται απίθανο ότι το ιαπωνικό κοινωνικό συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η κοινωνία δέχθηκε τον αποπληθωρισμό των μισθών για την ασφάλεια της εργασίας, μπορούν να αναπαραχθούν στη ζώνη του ευρώ.
Με άλλα λόγια, ο μισθός σε ορισμένες μεγάλες χώρες της Ζώνης φαίνεται υψηλότερος από ότι στην Ιαπωνία.
Η άνευ προηγουμένου απόκλιση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης είναι μια άλλη σημαντική διαφορά με την Ιαπωνία.
Είναι επίσης πιθανό ότι η ευρωπαϊκή ανοχή για τη ραγδαία αύξηση του χρέους του δημόσιου τομέα, ένα φαινόμενο που συνήθως λαμβάνει χώρα σε ένα σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό, τι στην Ιαπωνία.
Πράγματι, ενώ στην Ιαπωνία η αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε διαγενεακή αναδιανεμητικά ζητήματα εντός της ίδιας χώρας, στη ζώνη του ευρώ έχει αναδιανεμητικές επιπτώσεις σε όλες τις χώρες, καταλήγει η Nomura.

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης