Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν το ΤΣΜΕΔΕ συμμετάσχει μονομερώς στην ΑΜΚ της Attica bank θα ελέγχει το 80%, αντιδρά η DGCom

tags :
Αν το  ΤΣΜΕΔΕ συμμετάσχει μονομερώς στην ΑΜΚ της Attica bank θα ελέγχει το 80%, αντιδρά η DGCom
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και αν συμβεί αυτό θα προκύψει ότι δεν φθάνουν τα 434 εκατ ευρώ.
Λογική μεν αλλά επικίνδυνη δε…η πιθανή μονομερής συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ της Attica bank.
Στις 10 Δεκεμβρίου έχει συγκληθεί  η 3η κατά σειρά γενική συνέλευση που υποχρεωτικά θα λάβει απόφαση για αύξηση κεφαλαίου 434 εκατ ευρώ, αλλά στρατηγικός επενδυτής δεν υπάρχει.
Η μονομερής συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίου, στο παρελθόν είχε αποτιμηθεί από την DGCom και είχε απορριφθεί ως λύση γιατί το ΤΣΜΕΔΕ από 51% θα βρεθεί στο 75% με 80% και προφανώς τίθεται θέμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το dilution που θα υποστούν οι μέτοχοι θα είναι πολύ μεγάλο καταστροφικό συν τοις άλλοις και λόγω της τιμής της αύξησης κεφαλαίου προ reverse split στα 0,05 ευρώ ή χαμηλότερα.
Η Attica bank άπαξ και διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια, δεν θα πρέπει να βιαστεί να υλοποιήσει την ΑΜΚ των 434 εκατ, νομιμοποιείται για παράταση 5 +1 μηνών.
Στο μεσοδιάστημα να εξεταστεί και σχέδιο συγχώνευσης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα για την Attica bank
1)Υπάρχει στρατηγικός επενδυτής για να επενδύσει στην Attica bank στην ΑΜΚ των 434 εκατ ή η τράπεζα θα πάρει 5+1 μήνες παράταση για να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου;
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Attica bank δήλωσε ότι θα την καλύψει εντός του 2014 δηλαδή σε 20 ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης.
Ωστόσο ακόμη στρατηγικός επενδυτής δεν υπάρχει.
2)Το ΤΣΜΕΔΕ είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλλει από 108 έως 221 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου
Αν το ΤΣΜΕΔΕ συμμετάσχει μονομερώς, χωρίς την συμμετοχή άλλου επενδυτή, τότε το ποσοστό του από 51% θα βρεθεί στο 75% με 80% ανάλογα με το ποσό που τελικώς καταβάλλει.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις αρχές της DGCom.
Να θυμίσουμε ότι επί του θέματος αυτού προ μηνών είχαμε παρουσιάσει το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.
Η ΤτΕ είχε εξετάσει θέμα μονομερούς κάλυψης της αμκ στο παρελθόν αλλά το σχέδιο αυτό το είχε αποκλείσει η DGCom.
Συν τοις άλλοις θα ήταν στρατηγικό λάθος η ΑΜΚ να καλυφθεί μόνο από το ΤΣΜΕΔΕ.
 3)Το τρίτο θέμα που είναι εξίσου σοβαρό είναι το εξής.
Η Πειραιώς – και θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες – εγγράφουν το AQR στα αποτελέσματα απομειώνοντας κεφάλαια.
Η Πειραιώς έχασε 1,3 δισεκ. σε κεφάλαια για να διαγράψει όλα τα κακώς κείμενα του ισολογισμού μέσω μιας εμπροσθοβαρούς στρατηγικής.
Για τις 4 μεγάλες τράπεζες στο AQR προέκυψε ζημία 7,34 δισεκ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι το εξής, η Attica bank στο αντίστοιχο AQR – παρ΄ότι δεν συμμετείχε στα stress tests της ΕΚΤ – δεν χρειάζεται να εγγράψει μια ζημία;
Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό και τηρώντας με πιστότητα το μοντέλο αξιολόγησης των υπολοίπων τραπεζών προκύπτει ότι η Attica bank θα χρειαστεί ακόμη 180-200 εκατ πέραν των 434 εκατ της αύξησης κεφαλαίου.
Συν τοις άλλοις η Attica bank θα πρέπει να αποπληρώσει σε ένα βάθος χρόνου και τα 100 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές, ενώ το ομολογιακό tier II των 79 εκατ είναι διαχειρίσιμο θέμα γιατί το κεφάλαιο που πρέπει να αποπληρωθεί είναι μόλις 7-8 εκατ ευρώ.  
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και αν συμβεί αυτό θα προκύψει ότι δεν φθάνουν τα 434 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης