Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Aναλυτές: Πολιτικοί κίνδυνοι σε Ελλάδα και Ισπανία λόγω ΣΥΡΙΖΑ και Podemos

Aναλυτές: Πολιτικοί κίνδυνοι σε Ελλάδα και Ισπανία λόγω ΣΥΡΙΖΑ και Podemos
Προτείνουν τις αγορές ομολόγων άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας προς αποφυγήν πολιτικών κινδύνων
Τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν από την αναρρίχηση στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Podemos στην Ισπανία τονίζουν οι επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες σε εκθέσεις τους προτείνουν να αποφεύγονται χώρες που παρουσιάζουν υψηλή πολιτική αβεβαιότητα.
Την Τετάρτη, η αμερικανική Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της συστήνει στους επενδυτές να λαμβάνουν θέσεις σε ομόλογα χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που παρουσιάζουν χαμηλό πολιτικό ρίσκο, καθώς μπορεί να είναι αυτές που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από την εν δυνάμει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά δημοσίου χρέους.
Ο αναλυτής της BofA Merrill Lynch για την Ευρώπη, Ralf Preusser, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο την Τετάρτη σημείωσε ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, με την επίσπευση των εκλογών να οδηγεί σε κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου μπροστά στον φόβο ανέλιξης στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.
«Ο πολιτικός κίνδυνος έχει επιστέψει στην Ελλάδα, γι' αυτό και προτιμούμε χώρες που δεν παρουσιάζουν μεγάλες πιθανότητες εκλογικών "αναστατώσεων"», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «προτιμούμε την Πορτογαλία και την Ιταλία έναντι της Ισπανίας, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει από την αύξηση της στήριξης προς το κόμμα Podemos».
Τα σχόλια του αναλυτή της BofA Merrill Lynch κινούνται στην ίδια γραμμή με τις συστάσεις άλλων επενδυτικών τραπεζών, όπως η JP Morgan και η Royal Bank of Scotland ενώπιον της πολιτικής κατάστασης στην Ισπανία.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Podemos, αν αναλάβουν την εξουσία στις χώρες τους ή μπορεί να επηρεάζουν τα Κοινοβούλιά τους, θα χαλαρώσουν την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική και θα αυξήσουν το δημόσιο έλλειμμα, ανοίγοντας για μια ακόμη φορά τη διαμάχη σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους σε Ελλάδα και Ισπανία.
Παράλληλα, σε έκθεσή της σχετικά με τις προοπτικές του 2015, που έγινε γνωστή τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, η Royal Bank of Scotland σημειώνει ότι «η Ευρωζώνη είναι γεμάτη από πολιτικούς κινδύνους» και προσθέτει ότι η Ισπανία, μαζί με την Ελλάδα, είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των γενικών εκλογών και των όσων συμβαίνουν στην Καταλονία.
Έτσι, η βρετανική επενδυτική τράπεζα συστήνει την αγορά κρατικών 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και πώληση των ισπανικών, καθώς «ο πολιτικός κίνδυνος θα εξατμίσει την διαφορά των 18 μονάδων βάσης (υπέρ της Ισπανίας)», ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σημειώνει ότι τα ισπανικά ομόλογα θα μπορούσαν να είναι ίδια με τα ιταλικά.
Από την άλλη πλευρά, για την BlackRock ο κυριότερος κίνδυνος είναι να απογοητεύσει τους επενδυτές η ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου.
Επίσης, οι οικονομολόγοι της HSBC δεν περιλαμβάνουν μέσα στους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές το 2015 την ευρωπαϊκή πολιτική, στους οποίους μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης, την επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, μια νωρίτερη του αναμενόμενου αύξηση των επιτοκίων από τη FED, αλλά και μια πιθανή απογοήτευση των επενδυτών από την ΕΚΤ για τη μη υιοθέτηση ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης