Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από 1/1/2015 στο σφυρί και η πρώτη κατοικία - Τι υποστηρίζει το ΕΚΠΟΙΖΩ

Από 1/1/2015 στο σφυρί και η πρώτη κατοικία - Τι υποστηρίζει το ΕΚΠΟΙΖΩ
Λήγει η προστασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας στις 31 Δεκεμβρίου 2014
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει αποφάσεις αναφορικά με το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρξει 6μηνη παράταση έως το τέλος Ιουνίου του 2015, αλλά ακόμη είναι ασαφές.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχασε τον …προσανατολισμό της λόγω της εκλογής ΠτΔ και οι τρέχουσες πληροφορίες λένε ότι δεν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και συνέχισης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών το 2015.
Ωστόσο στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεχθεί πιέσεις, μπορεί να αποφασίσει την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους επόμενους έξι μήνες αλλά αυτό δεν ικανοποιεί τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι στην ουσία οδηγήθηκαν σε αυτή την κατάσταση, από τα λάθη άλλων.
Η γενική διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου είπε στο bankingnews.gr ότι η άρση της απαγόρευσης θα είναι καταστροφή για τους δανειολήπτες που το στεγαστικό τους δάνειο είναι στο «κόκκινο» και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και το σύνολο των καταναλωτικών οργανώσεων με επιστολή τους στον πρωθυπουργό ζητούν νομοθετική ρύθμιση που να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτή που είχε εφαρμοστεί το 2013.
Υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι η αγορά μπορεί να λειτουργήσει με την υπάρχουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα με το νόμο Κατσέλη , στον οποίο να σημειωθεί έχουν προσφύγει περίπου 140.000 δανειολήπτες , ζητώντας από τη Δικαιοσύνη, την ένταξή τους σε ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής ή της απαλλαγής τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομικό καθεστώς 4224/2014 έχουν ενταχθεί μόλις 4.000 δανειολήπτες. Η μικρή σχετικά συμμετοχή οδηγεί στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το πρόβλημα στην ουσία έχει αντιμετωπιστεί και η άρση της απαγόρευσης δεν προκαλέσει «κύμα» πλειστηριασμών.
Πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας έκανε σαφές ότι οι τράπεζες δεν προτίθεται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς αλλά ο στόχος τους είναι η διευκόλυνση των δανειοληπτών.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews.gr έχει αναδείξει τις δυσκολίες των τραπεζών να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς διότι θα απαιτηθούν περίπου 6 δισ ευρώ για να βγουν στο σφυρί 60.000 σπίτια.
Οι εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι η ασφάλεια των δανειοληπτών εξασφαλίζετε μόνο με νομοθετική ρύθμιση και καλούν την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει άμεσα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης