Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Με έξοδο από το ευρώ κινδυνεύει η Ελλάδα - Τρεις πηγές ανησυχίας

Capital Economics: Με έξοδο από το ευρώ κινδυνεύει η Ελλάδα - Τρεις πηγές ανησυχίας
Επανήλθε στην ατζέντα των αναλυτών το Grexit
Για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μιλούν ξεκάθαρα πλέον οι αναλυτές, εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Απτό κίνδυνο ο οποίος οδηγεί σε πανικό τις αγορές, χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η αναλύτρια της Capital Economics, Sarah Pemberton.
Το CNN Money φιλοξενείς τις δηλώσεις της αναλύτριας και εντοπίζει τρεις βασικές ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κινδυνεύει το σχέδιο της ελληνικής διάσωσης
Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να "σκίσει" τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους δανειστές της - το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ - και να επιδιώξει νέο κούρεμα του χρέους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί επίσης ότι θα αναιρέσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Επιπλέον, θέλει να εφαρμόσει πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, με αύξηση μισθών και κατάργηση φόρων που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Επιστρέφει το Grexit
Οι ηγέτες της ΕΕ είναι δύσκολο να συμφωνήσουν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ειδικά εάν η Αθήνα επιχειρήσει ταυτόχρονα να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των δανείων διάσωσης που έχει ήδη λάβει - € 240 δισ. συνολικά.
Εάν η κατάσταση φθάσει στα όρια η Ελλάδα υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.
"Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα και τότε το θέμα θα μπορούσε να εξελιχθεί στο εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογραμμίζει η αναλύτρια της Capital Economics.

Ντόμινο
Μία αναγκαστική έξοδος από τη νομισματική ένωση - ή ακόμη και οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέτοιο σενάριο- θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο προκαλώντας ντόμινο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης