Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόλαφος η BIS: Όσο ισχυροποιείται το δολάριο, τόσο θα αυξάνονται οι κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές

Κόλαφος η BIS: Όσο ισχυροποιείται το δολάριο, τόσο θα αυξάνονται οι κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές
Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι εκείνες που μπορεί να αποκαλύψουν πληρέστερα κάθε κίνδυνο που ελλοχεύει για τις αναδυόμενες αγορές...
Πανικός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για εκτεταμένη οικονομική και νομισματική αναταραχή.
Η ρωσική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η Βενεζουέλα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, ενώ οι αγορές από τη Βραζιλία μέχρι την Ταϊλάνδη έχουν επιδοθεί σε ελεύθερη πτώση.
Το κλίμα αναταραχής κλιμακώνεται κι ενώ ακόμη η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.
Όπως προκύπτει από νέα μελέτη της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS), οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι εκείνες που μπορεί να αποκαλύψουν πληρέστερα κάθε κίνδυνο που ελλοχεύει για τις αναδυόμενες αγορές.
Το ρωσικό ρούβλι, το ρεάλ της Βραζιλίας, το πέσο του Μεξικού, η τουρκική λίρα, το ράντ της Ν. Αφρικής δέχονται μεγάλες πιέσεις, ενδεικτικές των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αναδυόμενες οικονομίες.
Οι μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας για τις αναδυόμενες αγορές δεν είναι ούτε ο κίνδυνος ύφεσης της ρωσικής οικονομίας, ούτε η ελεύθερη πτώση στην οποία έχουν επιδοθεί οι τιμές του πετρελαίου.
Οι μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας για τις αναδυόμενες αγορές είναι:
- Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
- Η προοπτική περαιτέρω ισχυροποίησης του δολαρίου, λόγω της διαρκούς ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Όπως έχει ήδη προειδοποιήσει η BIS, η ισχυροποίηση του δολαρίου αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BIS, οι ισχυρότερες τράπεζες διεθνώς έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 3,1 τρις δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές μέχρι τα μέσα του 2014, κυρίως σε δολάρια.
Την ίδια στιγμή οι αναδυόμενες αγορές έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 2,6 τρις δολαρίων, τα τρία τέταρτα εκ των οποίων ήταν ομόλογα σε δολάρια.
Πρόσφατα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ειδική έκθεσή του, προειδοποίησε πως η συχνότητα πρόκλησης μιας κρίσης είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερη όταν οι ΗΠΑ ξεκινούν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης