Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βαρβιτσιώτης (υπ. Ναυτιλίας): Απολύτως αξιόπλοο το Norman Atlantic όταν απέπλευσε

Βαρβιτσιώτης (υπ. Ναυτιλίας): Απολύτως αξιόπλοο το Norman Atlantic όταν απέπλευσε
Μετέφερε λιγότερους επιβάτες από τη μέγιστη χωρητικότητα του τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
Την άποψη ότι το Norman Atlantic ήταν απολύτως αξιόπλοο όταν απέπλευσε από την Πάτρα εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επικαλούμενος τα έως σήμερα στοιχεία.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι το πλοίο μετέφερε 478 επιβάτες, λιγότεροι δηλαδή από τη μέγιστη χωρητικότητα των 499 ατόμων που αναφέρει το πιστοποιητικό του.
Ο κ.Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι οι ελληνικές Αρχές προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν το πλοίο Norman Atlantic, όμως τα ελληνικά μέσα δεν μπόρεσαν να το προσεγγίσουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Επιπλέον, επιβεβαίωσε πως στις 19 Δεκεμβρίου είχε γίνει έκτακτος έλεγχος στο σκάφος, με τους ελεγκτές να διαπιστώνουν προβλήματα σε μια θύρα ασφαλείας και ένα πρόβλημα υδατοστεγανότητας, τα οποία όμως – όπως είπε - διορθώθηκαν επί τόπου από το πλήρωμα.
Ο κ.Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε πως η Αθήνα έχει προτείνει τη ρυμούλκηση του σκάφους στην πλησιέστερη Αλβανία, κι όχι στην Ιταλία, διευκρινίζοντας όμως πως το πλοίο δεν είναι καν ρυμουλκούμενο ακόμα, και συνεπώς ακόμα το θέμα δεν τίθεται επί του παρόντος προς συζήτηση.
Σημειώνεται πως τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία θέτουν με κοινή ανακοίνωση τους ερωτήματα για την φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο Norman Atlantιc.
Τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ)και Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) τονίζουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Αναφέρουν ότι οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή.
Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν, ακόμη, απαντήσεις για το ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης.
Επίσης, ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για το πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα "EQUASIS" (www.,equasis.org), παρατηρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ σοβαρές για την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης