Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους πανεπιστημιακούς - Από 1/1 η αναπροσαρμογή των μισθών

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους πανεπιστημιακούς - Από 1/1 η αναπροσαρμογή των μισθών
Δεν έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση - Από 1η του νέου χρόνου η αναπροσαρμογή των αποδοχών
Αντισυνταγματικές είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περικοπές των αποδοχών και επιδομάτων που έγιναν στους καθηγητές των Πανεπιστημίων και γενικότερα στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του δεν αναγνωρίζει στους πανεπιστημιακούς αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, οπότε έγιναν με νόμο οι τελευταίες περικοπές στις αποδοχές τους, κρίνει όμως ότι οι αποδοχές των πανεπιστημιακών πρέπει από την 1η του νέου χρόνου, να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο του 2012.
Αντίθετα, αναδρομική εφαρμογή από 1.8.2012 έχει η επίμαχη απόφαση μόνο για τους τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.
Έτσι, η Κυβέρνηση δεν θα καταβάλλει αναδρομικά από 1.8.2012 τις διαφορές αποδοχών των καθηγητών, κ.λπ. των ΑΕΙ, όπως υπόχρεοι για τους ενστόλους και δικαστές.
Όμως, πρέπει οι αποδοχές των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ από τη 1η Ιανουαρίου 2015 να αναπροσαρμοστούν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 οικονομικό καθεστώς.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει τρία μέλη του ΔΕΠ, υποστηρίζοντας ότι απώλεσαν χρήματα από 1.8.2012 έως 30.4. 2013 λόγω των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης