Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Περισσότερο «θυελλώδες» το 2015 - Οι κυριότερες γεωπολιτικές προκλήσεις

CNBC: Περισσότερο «θυελλώδες» το 2015 - Οι κυριότερες γεωπολιτικές προκλήσεις
Δεν αναμένεται… ύφεση των γεωπολιτικών καταιγίδων που ταλάνισαν το 2014
Εξίσου, αν όχι περισσότερο θυελλώδες φαίνεται ότι θα είναι το 2015, καθώς οι γεωπολιτικές καταιγίδες που έπληξαν τις αγορές το 2014 δεν αναμένεται να κοπάσουν το επόμενο έτος.
Η σχετική ηρεμία στις αρχές του 2014 πλέον φαντάζει σαν μια μακρινή ανάμνηση, σημειώνεται σε άρθρο του CNBC, στο οποίο επισημαίνεται ότι μετά το πλήγμα για αρκετούς που δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν κινδύνους, όπως τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φέτος, οι επενδυτές είναι πιθανόν να αντιδράσουν πιο γρήγορα πλέον σε γεωπολιτικούς κινδύνους.
Τέσσερα από τα θέματα – κλειδιά που πιθανόν να ανησυχήσουν τους επενδυτές είναι οι βρυχηθμοί στη Ρωσία, το Ισλαμικό Κράτος και οι Ταλιμπάν, η Κίνα και οι συγκρούσεις στα σύνορά της, αλλά και οι εκλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι... βρυχηθμοί της Ρωσίας
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι στο χειρότερο επίπεδο από την εποχή της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, ενώ και η οικονομία της ακροβατεί στο χείλος μιας πλήρους κλίμακας κρίσης.
Παγιδευμένος από το ευμετάβλητο και ταλαντευόμενο ρούβλι, αλλά και την πτώση στην τιμή του πετρελαίου, ο πρόεδρος Putin είτε θα επιλέξει να επιτεθεί είτε να διαπραγματευτεί.
Δυστυχώς, τα μαθήματα του 2014 υποδηλώνουν ότι είναι πιθανώς ασφαλέστερο να είναι κανείς απαισιόδοξος σχετικά με τις πιθανότητες ο ρώσος πρόεδρος να είναι επιλέξει να ακολουθήσει ένα περισσότερο διπλωματικό μονοπάτι.

Ισλαμικό Κράτος και Ταλιμπάν
Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους, που πλέον εκτιμάται ότι είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, μετά τη λεηλασία τραπεζών και την κατοχή πετρελαιοπηγών στο Ιράκ, αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές διεθνείς εξελίξεις το 2014.
Η ιστορία δείχνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί η οργάνωση από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της.
Παράλληλα, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής είναι περισσότερο ευάλωτες σε λαϊκές εξεγέρσεις, ενώ Λίβανος, Ιορδανία και Τουρκία απειλούνται από επέκταση της σύγκρουσης σε Ιράκ και Συρία.

Κινεζικά σύνορα
Εν τω μεταξύ, δεν είναι μόνον η Ρωσία η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στα σύνορά της.
Η πιθανότητα εδαφικών συγκρούσεων μεταξύ της Κίνας και είτε της Ιαπωνίας είτε της Ινδίας, ή ακόμη και των δύο, είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά θέματα του 2015, σύμφωνα με τον αναλυτή της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, Alastair Newton.
Οι διαμάχες για τα Κινεζο-ινδικά σύνορα μετρούν εδώ και αιώνες, ενώ οι διαμάχες με την Ιαπωνία στα θαλάσσια σύνορά τους επίσης είναι μια εστία έντονης ανησυχίας.
Ο κύριος κίνδυνος είναι ότι η μη ικανοποιητική πορεία των κινεζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε περισσότερο επιθετική εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, όσο η κινεζική οικονομία παραμένει εύρωστη, η ηγεσία της χώρας θα διατηρεί την παρούσα στάση της.

Εκλογές στην Ευρώπη
Καθώς οι πληθυσμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι και κόμματα της άκρας δεξιάς ενισχύονται ολοένα και περισσότερο, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας θα προσέλθουν στις κάλπες το 2015, ενώ δεν αποκλείεται και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ιρλανδία.
Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, δύο από τις πιο σημαντικές χώρες της περιοχής οικονομικά και πολιτικά, οι εκλογές δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας ενώ αντιευρωπαϊκά κόμματα μπορεί ακόμη και να καθορίσουν τον συσχετισμό δυνάμεων.
Αυτή η πορεία προς τον εθνικισμό και η ανάπτυξη του αντιευρωπαϊκού αισθήματος μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε. από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης