Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος του bank run στις καταθέσεις - Μηδενικός

Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος του bank run στις καταθέσεις - Μηδενικός
Στο τέλος....η ΕΚΤ θα διασφαλίσει για μια ακόμη φορά την συστημική ευστάθεια στην Ελλάδα
Παρασκηνιακώς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αντί να κρατάει αποστάσεις από τις πολιτικές εξελίξεις και αντί να συμβάλλει με την θεσμική του θέση στην εκτόνωση της ανησυχίας, συνεχίζει με παιδαριώδεις διαρροές να κινδυνολογεί.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ας πάρει μαθήματα θεσμικής διοίκησης από τον προκάτοχο του Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος στις περιόδους πραγματικού bank run επιτύγχανε με την στάση του να…καθησυχάζει....τον πανικό.
Ο Προβόπουλος διαχειρίστηκε bank run, ο Γιάννης Στουρνάρας απλά το έχει διαβάσει στην διεθνή βιβλιογραφία.
Συν τοις άλλοις η ΕΚΤ έχει ενοχληθεί σοβαρά με τις διαρροές από τον Στουρνάρα για τις εσωτερικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται κεκλισμένων των θυρών για την περίπτωση της Ελλάδος και των ελληνικών τραπεζών.
Ο Στουρνάρας έχει ηθική υποχρέωση να κρατήσει θεσμική θέση έναντι των συμφερόντων της Ελλάδος και των τραπεζών και να μην κομματικοποιεί την κινδυνολογία.
Αναμένουμε θετικά δείγματα γραφής από τον Γ. Στουρνάρα τις επόμενες ημέρες....στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων του....και όχι διαρροές ότι έχει συμβόλαιο ισχυρό και κανείς δεν τον κουνάει από την θέση του.
Ως προς την ουσία όμως του ζητήματος της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος του bank run;
 Θα αδειάσει τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ;
Με βάση αξιόπιστες πηγές από θεσμικούς και τραπεζικούς κύκλους «στις 28 Φεβρουαρίου του 2015 λήγει το μνημόνιο.
Το βασικό σενάριο υποστηρίζει ότι θα δοθεί παράταση, άτυπη, λίγων εβδομάδων στην νέα κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Άρα στις 2 Μαρτίου του 2015 ημέρα Δευτέρα η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας της ΕΚΤ.
Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα προέβαινε σε μονομερείς ενέργειες μπλοκάροντας την ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες ύψους 44,8 δισεκ. ευρώ.
Τα 44,8 δισεκ. είναι απολύτως απαραίτητη ρευστότητα καθώς καλύπτουν την διαφορά το χάσμα μεταξύ δανείων 213 δισεκ. και καταθέσεων 162-163 δισεκ. ευρώ.
Αν στο υποθετικό σενάριο, τραβούσε η ΕΚΤ την πρίσμα από τις τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε χάος και η Ελλάδα υποχρεωτικά θα ακολουθούσε τον δρόμο της Κύπρου και των Κυπριακών τραπεζών.
Το χάος η καταστροφή θα κυριαρχούσαν στην Ελλάδα.
Το ερώτημα όμως είναι υπάρχει πιθανότητα να κυριαρχήσει το χάος και το bank run δηλαδή οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες που θα τις οδηγούσε στην χρεοκοπία;
Όχι η ΕΚΤ σε συνεργασία με την ΕΕ ήδη γνωρίζουν ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο η νέα ελληνική κυβέρνηση ή θα δεχθεί παράταση του μνημονίου ή θα δεχθεί νέα πιστωτική γραμμή ECCL.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες διασφαλίζονται και το Grexit απομακρύνεται οριστικά ως δυνητικός κίνδυνος.
Υπάρχει plan B αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει;
Όχι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα τρόπο να καλύψουν τα 44,8 δισεκ. που λαμβάνουν από την ΕΚΤ.
Στην χειρότερη περίπτωση πάντως θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση και να οδηγηθούν οι τράπεζες στο ELA στο emergence liquidity assistance την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Η γενική αίσθηση πάντως, αναφέρουν οι αξιόπιστες πηγές, ούτε στις τράπεζες επικρατεί αναβρασμός, οι καταθέτες είναι ψύχραιμοι κυρίως γιατί όλοι πιστεύουν ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση καθώς η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ»

Τα 21-24 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν Μάρτιο του 2015

Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να δεχθεί να αντικατασταθούν τα 21-24  δισεκ. των ελληνικών κρατικών εγγυήσεων του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τον Μάρτιο του 2015 με covered bond δηλαδή με καλυμμένα ομόλογα που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Τέλη Μαρτίου του 2015 λήγουν 21 -24 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων της Ελλάδος που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για να δανείζονται ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Μέσω καλυμμένων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις εγγυήσεις του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τέλη Μαρτίου.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα covered bond ύψους 20 με 21 δισεκ. με την Πειραιώς π.χ. να έχει ανακοινώσει 5 δισεκ. ενώ θα εκδώσει και επιπλέον 2 δισεκ. δηλαδή 7 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να πουλήσουν έως το 30% των εκδόσεων καλυμμένων ομολόγων δηλαδή από τα 22-23 δισεκ. τα 7 δισεκ και τα υπόλοιπα να διατεθούν στην διατραπεζική για repos.
Επειδή τα δεδομένα έχουν πλήρως ανατραπεί, οι ελληνικές τράπεζες προτείνουν τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων που φθάνουν τα 22 με 23 δισεκ. να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ, δηλαδή να μην πωληθεί το 30% αλλά όλα τα καλυμμένα ομόλογα να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αναπληρωθούν τα collaterals του ελληνικού δημοσίου που λήγουν και δεν μπορούν να ανανεωθούν.
Η ΕΚΤ σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές άπαξ και θεωρητικά θα δεχόταν το 30% των καλυμμένων ομολόγων για αγορά αυτομάτως σημαίνει ότι τα δέχεται και ως εγγύηση.
Προτείνεται λοιπόν οι εκδόσεις 22 με 23 δισεκ. καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών να κατατεθούν ως εγγύηση και με αυτό τον τρόπο να διευθετηθεί η λήξη 21 με 24 δισεκ. collaterals που λήγουν τον Μάρτιο του 2015 και προέρχονται από τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008.
H EKT για να δεχθεί τις καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών χρειάζεται η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πιστωτικής γραμμής δηλαδή την ECCL, δηλαδή η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την ECCL γραμμή.

Υποσημείωση

Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν covered bond καλυμμένα ομόλογα αλλά δεν μπορούν να τα πωλήσουν στην αγορά και υποχρεωτικά όλα καταλήγουν στην ΕΚΤ.
Τα καλυμμένα ομόλογα έχουν βάση τα στεγαστικά δάνεια.
Με δεδομένη την δομή των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα (NPLs και αξία ακινήτων – υποθηκών) οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εκδώσουν έως 28-30 δισεκ. ευρώ το μέγιστο προγράμματα καλυμμένων ομολόγων σε σύνολο στεγαστικής πίστης 69,3 δισεκ.

Το συμπέρασμα

Δεν θα υπάρξει bank run στην Ελλάδα και στις ελληνικές τράπεζες, θα υπάρξουν κρίσεις, κραδασμοί κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τον Τρόικα αλλά όχι bank run.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ πρέπει να εμφανιστεί στο προσκήνιο και να μην διαρρέει στο παρασκήνιο.
Η καταστροφολογία δεν θα βοηθήσει την ΝΔ, τον Σαμαρά ή το ΠΑΣΟΚ.
Η ελληνική κοινωνία δεν πιστεύει το Grexit και το χάος.

Πορεία δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα

Ημερομηνία

Δανεισμός σε δισ

Εγγυήσεις σε δισ

Νοέμβριος 2014

44,8

100

Ιούλιος 2014

44,6

110

Δεκέμβριος 2013

83,2

ELA 9,7

155

Ιούνιος 2013

61,3

ELA 20,8



190

Μάρτιος 2013

70,37

ELA 21,22

210

Οκτώβριος 2012

6,5

122,79

250

Μάρτιος 2012

78,87

240

Οκτώβριος 2011

74,34

220

Μάρτιος 2011

87,92

148

Οι εγγυήσεις ή collaterals είναι assets των τραπεζών που έχουν κατατεθεί ως εξασφαλίσεις στην ΕΚΤ και την ΤτΕ

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης