Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Την έδρα της στην Ελλάδα μεταφέρει η Chipita - Εντός του 2015 η εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ

tags :
Την έδρα της στην Ελλάδα μεταφέρει η Chipita - Εντός του 2015 η εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ
Ο Μr Chipita ή αλλιώς Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο της κριτικής λόγω έδρας…
Τη στιγμή που πολλοί επιχειρηματίες μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό για φορολογικούς κυρίως λόγους, εκείνος αποφασίζει να τη φέρει στην Ελλάδα.
Ο λόγος για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita, η έδρα της οποίας μέχρι σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο.
Η «μεταφορά» θα γίνει μέσω της διασυνοριακής συγχώνευσης της Chipita με την κυπριακή ιδιωτική μετοχική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης UFIB LIMITED, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.
Η συγχώνευση μάλιστα έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η UFIB η οποία συγκεντρώνει τις διεθνείς δραστηριότητες από τον ελληνικό βραχίονα του ομίλου, με έδρα την Κύπρο, ιδρύθηκε το 2010 με βασικούς μετόχους τους κ.κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο και τον όμιλο Olayan, αλλά και άλλους γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες όπως τον κ. Αχιλλέα Φώλια, όταν εξαγόρασαν την Chipita από τη MIG.
Στόχος είναι η εταιρεία να εισαχθεί στο Χριματιστήριο το 2015 ή το 2016 όταν οι οικονομικές συνθήκες κριθούν ότι είναι οι κατάλληλες.
Ο Μr Chipita έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο της κριτικής λόγω έδρας…
Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που στέρησε από τον Θεοδωρόπουλο τη θέση του προέδρου στις πρόσφατες εκλογές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Σημειώνεται ότι η Chipita έχει εξαπλωθεί σε 35 χώρες του εξωτερικού και έχει εργοστάσια εκτός από την Eλλάδα σε Pωσία, Bουλγαρία, Pουμανία, Πολωνία, Aμερική και Nιγηρία, μονάδες μέσω joint ventures σε Aίγυπτο, Σαουδική Aραβία, Πορτογαλία και Mεξικό.

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την εξαγορά της Νίκας
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά της Νίκας από την Chipita χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη καμία οριστική συμφωνία.
O Σπύρος Θεοδωρόπουλος εμφανίζεται ως ο «σωτήρας» της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, καταθέτοντας πρόταση εξαγοράς στις τράπεζες για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της Νίκας Αγγ. Πλακόπητα της Global Finance, με τον δεύτερο να έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία του να αποχωρήσει από την αλλαντοβιομηχανία.
Από την άλλη η Chipita έχει καταβάλλει 6,9 εκατ. ευρώ σε δύο μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια που εξέδωσε η Νίκας το 2011 και το 2012, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα είχαν καλυφθεί από τη Eurobank και τον όμιλο Ρέστη που είναι μέτοχοι μειοψηφίας του Νίκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης