Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θέμα εξαίρεσης των επενδυτικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος θέτει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης

Θέμα εξαίρεσης των επενδυτικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος θέτει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης
Ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα προτείνει σχετική νομοθεσία
Το αίτημα της εξαίρεσης των επενδυτικών δαπανών στον υπολογισμό του δημοσίου ελλείμματος των κρατών-μελών, κατά την εφαρμογή των διαδικασιών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, φέρνει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης μνημονεύει στην ερώτησή του το πρόσφατο Ψήφισμα των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών περιφερειών σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο Junker, στο οποίο τονίζεται η ανάγκη για επέκταση «της εξαίρεσης της εθνικής συγχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων από τον υπολογισμό του ελλείμματος βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και ρωτά την Κομισιόν εάν θα κάνει «το σημαντικό βήμα για την οικονομική ισορροπία και ανάπτυξη στην Ε.Ε., να προτείνει νομοθεσία για την πλήρη εξαίρεση των επενδυτικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος των κρατών-μελών».
Εν συνεχεία, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί, από τη μια, σχετικά με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα για τον προβλεπόμενο «δείκτη μόχλευσης 1:15, δεδομένου ότι ορισμένες, λιγότερο ανεπτυγμένες, περιφέρειες στερούνται δυναμικού ιδιωτικού τομέα που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για έργα».
Από την άλλη, σχετικά με την Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία σημειώνεται «η αποτυχία εκείνων των επενδυτικών εργαλείων, που κάνουν χρήση κοινοτικών πόρων, παρέχοντας δάνεια, εγγυήσεις ή μετοχικό κεφάλαιο, σε συγκεκριμένες επενδύσεις, ευελπιστώντας τη μόχλευση του ιδιωτικού τομέα».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης