Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» για Γερμανία και Λουξεμβούργο - «Σταθερό» το outlook

Fitch: Επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» για Γερμανία και Λουξεμβούργο - «Σταθερό» το outlook
Στο +1% η ανάπτυξη της Γερμανίας το 2014
Την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας παράλληλα, το outlook των δύο ευρωπαϊκών κρατών σε «σταθερό».
Πιο αναλυτικά, η Fitch επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση για την Γερμανία, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του Βερολίνου εξακολουθεί να βαδίζει σε τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους.
Παράλληλα, η οικονομία αναπτύσσεται, ενώ ο προϋπολογισμός εξισορροπείται.
Σύμφωνα με την Fitch, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, όπου χαίρουν της αξιολόγησης «ΑΑΑ» (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ).
Όπως εξηγεί, το χρέος μειώθηκε το β’ 6μηνο του 2014 στο 75,4% του ΑΕΠ από 76,9% για το 2013.
Μάλιστα, εκτιμά πως έως το 2017 θα έχει περιοριστεί κάτω του 70% και έως το 2025 κάτω του 60%.
Την ίδια ώρα, η Fitch χαιρετίζει τον εξορθολογισμένο και ισορροπημένο προϋπολογισμό της Γερμανίας για το 2014.
Όπως αναλύει, τα δημόσια έσοδα έλαβαν στήριξη από την αγορά εργασίας, την αύξηση των μισθών και την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο προϋπολογισμός του Βερολίνου να διατηρηθεί σε ισορροπημένο μονοπάτι και το 2015, ενώ το 2016 αναμένεται να σημειωθεί μικρό πλεόνασμα.
Παράλληλα, η ανάπτυξη για το 2014 θα κυμανθεί στο +1% καθώς η «άρρωστη» Ευρωζώνη, το αδύναμο ευρώ και ο χαμηλός πληθωρισμός ασκούν πιέσεις στη γερμανική οικονομία.
Την ίδια ώρα, η Fitch διαπιστώνει πως ο τραπεζικός τομέας χαίρει άκρας υγείας, καθώς οι τράπεζες έχουν βελτιώσει την ποιότητα των assets, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.


Λουξεμβούργο: Στο «ΑΑΑ» η αξιολόγηση της χώρας
Εκτός της Γερμανίας, η Fitch επιβεβαίωσε και την κορυφαία αξιολόγηση του Λουξεμβούργου, διατηρώντας το outlook «σταθερό».
Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η οικονομία της χώρας είναι μικρή, αρκετά πλούσια και σε μεγάλο βαθμό εξωστρεφής.
Παράλληλα, εκτιμά πως η πορεία της ανάκαμψης θα συνεχιστεί, με την μέση ανάπτυξη την επόμενη 5ετία να διαμορφώνεται στο +2,5%, όταν το ευρωπαϊκό μέσον όρο περιορίζεται στο +0,6%.
Για το 2014, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά +2,8% και για το 2015 στο +2,3%.
Αγκάθι παραμένει ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την Fitch, ο οποίος θα υποχωρήσει στο 0,7% το 2014.
Ωστόσο, το 2015 εκτιμάται πως θα ανακάμψει στο 1,5% λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.
Το δημόσιο χρέος παράλληλα, διατηρείται στο 24,2% του ΑΕΠ, ενώ το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στο +0,2% για το 2014.
Ακόμη, η Fitch διαπιστώνει πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος εξακολουθεί να είναι τεράστιος έναντι του ΑΕΠ (70 φορές μεγαλύτερος), δημιουργώντας δημοσιονομικές «παγίδες».


www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης