Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι εκτιμούν 4 ξένοι οίκοι και αναλυτές για τις αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ στις 22/1

Τι εκτιμούν 4 ξένοι οίκοι και αναλυτές για τις αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ στις 22/1
Το πρόγραμμα QE πιθανότατα να ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου 2015. Γρίφος τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Μεταξύ 500 δισ. και 1 τρισ. ευρώ αναμένει η πλειονότητα των αναλυτών να διαμορφωθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί την προσεχή Πέμπτη, στις 22 Ιανουαρίου 2015, αποτελώντας μία ακόμη ιστορική απόφαση στην βραχύβια ιστορία της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεπεράσει ελαφρώς τα 500 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται να κινηθεί υψηλότερα, φτάνοντας τον άτυπο στόχο της αύξησης του ισολογισμού κατά 1 τρισ. ευρώ.
Το μεγάλο ζήτημα των κριτηρίων επιλεξιμότητας των κρατικών ομολόγων παραμένει ακόμη ο μεγάλος γρίφος για τους περισσότερους αναλυτές, με την πλειονότητα εξ αυτών να υιοθετεί τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν ρητά εκφράσει την επιφύλαξη τους για αγορές ομολόγων που δεν διαθέτουν αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού, όπως τα ελληνικά, χωρίς η χώρα να ακολουθεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Nomura: Στα 25 δισ. μηνιαίως οι αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ

Με μηνιαίες αγορές ύψους 40 δισ. ευρώ σε τίτλους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναμένει η Nomura να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φτάνοντας έως το τέλος του 2016 τον ισολογισμό της στα 3 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τη Nomura, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν όσο διάστημα είναι απαραίτητο και θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
"Οι αντίστοιχες αγορές κρατικών ομολόγων θα είναι κοντά στα 25 δισ. ευρώ ανά μήνα, και θα κατανέμονται σύμφωνα με τα κριτήρια που θα θέσει η ΕΚΤ", συνεχίζει η Nomura.
Η Nomura αναμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμβιβαστεί όσον αφορά τον επιμερισμό των κινδύνων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ανάληψη υψηλού κινδύνου είναι απίθανη, αντανακλώντας τους πολιτικούς περιορισμούς της οικονομίας, καθώς η απουσία του καταμερισμού του κινδύνου είναι ένα κακό μήνυμα σε σχέση με το ενιαίο της νομισματικής πολιτικής και θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφική και να υπονομεύσει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού σε ολόκληρη την περιοχή.
Υπό αυτά τα δεδομένα η ΕΚΤ πιθανότατα να επιφορτίσει τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να αναλαμβάνουν τον κίνδυνο των ομολόγων, εξέλιξη που θα αποτελέσει έναν συμβιβασμό σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων, ο οποίος θα ήταν προτιμότερο από το να περιορίσει το μέγεθος και τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τη Nomura, η ΕΚΤ πιθανότατα θα παραμένει ασαφείς σχετικά με το φάσμα της ωριμότητας του QE, όπως ήταν και στην περίπτωση της αγοράς τίτλων ιδιωτικού τομέα.
Αυτό θα επιτρέψει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να έχουν κάποιο περιθώριο για να καθορίσει το τμήμα της καμπύλης που θα μπορούσε να αγοράσει, αν και η συντριπτική πλειονότητα των αγορών είναι πιθανό να είναι στο φάσμα της 3ετίας - 10ετίας, καταλήγει η Nomura.

Bloomberg: Στα 550 δισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Στα 550 δισ. ευρώ τοποθετούν το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Σύμφωνα με το 93% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 22 Ιανουαρίου, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την απειλή του αποπληθωρισμού
Η μέση εκτίμηση για το μέγεθος του πακέτου, ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ.
Η σπέκουλα για τα σχέδια του Draghi έχουν στείλει το ευρώ σε χαμηλά 11 ετών, ωστόσο και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας έπαιξε ρόλο στην υποτίμηση του ευρώ.
«Οι προσδοκίες της αγοράς είναι ισχυρές», τονίζει ο “Market Attilio Bertini, επικεφαλής ερευνών στην Credito Valtellinese.
«Δεν πρέπει να υπάρξει απογοήτευση και η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πρέπει να είναι πειστική και με διάρκεια», τόνισε ο αναλυτής.
Το 55% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, εκτιμά ότι το QE της ΕΚΤ θα επικεντρωθεί κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά θα συμπεριλάβει και άλλα εργαλεία.
Ποσοστό 14% εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μόνο αγορές κρατικών ομολόγων.

Peterson institute: Η ΕΚΤ θα  εξαιρέσει την Ελλάδα από την αγορά ομολόγων - Ανθεκτική η Ευρωζώνη

Ο ερευνητής του ινστιτούτου Peterson, Jacob Kirkegaard, πιστεύει «ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος στις 22 Ιανουαρίου, που είναι τρεις ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές.
Αν περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα, αυτό θα ιδωθεί ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ζητήσει φυσικά αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο η ΕΚΤ δεν θέλει να εμφανισθεί να δίνει.
Θα είναι εν μέρει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει ο (σ.σ. πρόεδρος της ΕΚΤ) Μario Draghi για να πείσει αρκετά από τα γεράκια του Συμβουλίου να υποστηρίξουν την ποσοτική χαλάρωση.
Στην ουσία, θα δείξει ότι εξαιρώντας, τουλάχιστον αρχικά, τα ελληνικά ομόλογα νοιάζεται για τον ηθικό κίνδυνο – στον οποίο θα επιμείνουν τα γεράκια.
Μια νέα κυβέρνηση που θα έχει διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα θα μπορεί να ενταχθεί αργότερα, φυσικά».

BNP Baribas: Ήρθε η ώρα να λάμψει η ΕΚΤ - Θα μετρήσει το μέγεθος των ομολόγων που θα αγοραστούν

Ήρθε η ώρα να λάψει η ΕΚΤ αναφέρει σε έκθεση της η Γαλλική τράπεζα BNP Paribas.
Η ΕΚΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο την νέα εβδομάδα καθώς στις 22 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.
Η πλειοψηφία των επενδυτών προσβλέπει σε σημαντική διεύρυνση των αγορών περιουσιακών στοιχείων μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός καθίσταται εμφανές πρόβλημα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το ευρώ συνεχίζει να διολισθαίνει.
Η ΕΚΤ με την απόφαση της να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων θα κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών ενώ θα πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% σε εύλογο βάθος χρόνου, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα καθώς οι τιμές των ομολόγων θα ενισχυθούν σημαντικά.
Για το λόγο αυτό, η BNP επισημαίνει ότι απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις, καθώς το ευρώ μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην ανακοίνωση του "γεγονότος"
Κατά την αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων στον πληθωρισμό, η αγορά πιθανότατα θα επικεντρωθεί κυρίως στο μέγεθος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Κατά την BNP Paribas η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στον ευρύτερο στόχο του ισολογισμού της ΕΚΤ.
Η Γαλλική τράπεζα παραμένει βραχυχρόνια short στο ευρώ έναντι του δολαρίου, βλέπει περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Danske Bank: Η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ετοιμάζει η ΕΚΤ θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, εκτιμούν οι αναλυτές της Danske Bank.
Ένα πολύ σημαντικό μέρος της μεγάλης κλίμακας QE που ετοιμάζει η ΕΚΤ, αποτελεί το γεγονός ότι θα σηματοδοτήσει τη δέσμευσή της στο καταστατικό της, καθώς θα στηρίξει τις προσδοκίες για το επίπεδο του πληθωρισμού, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Οι αγορές των κρατικών ομολόγων θα επηρεαστούν από την άμεση αγορά και την επίδραση της «καυτής πατάτας», όπως αναφέρει αρακτηριστικά η Danske Bank.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το QE θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των spreads στην περιφέρεια έναντι των γερμανικών, ενώ η Πορτογαλία θα είναι η χώρα που θα ωφεληθεί περισσότερο.
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα οδηγηθεί χαμηλότερα, καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επιθετική διεύρυνση του ισολογισμού της, την ώρα που η Fed κλείνει τον κύκλο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Θετική θα είναι η επίδραση του QE και στις ευρωπαϊκές μετοχές, εκτιμά η Danske Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης