Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit negative για την Ελλάδα τυχόν αποκλεισμός της από το QE της ΕΚΤ

Credit negative για την Ελλάδα τυχόν αποκλεισμός της από το QE της ΕΚΤ
"Είναι πολύ πιθανό να υποβαθμιστεί η Ελλάδα εάν εξαιρεθεί από το QE της ΕΚΤ", δηλώνει ο Fergus McCormick, του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS
Αρνητική εξέλιξη για την αξιολόγηση της Ελλάδας θα είναι ο τυχόν αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, προειδοποιούν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το Reuters, ο αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων από το QE της ΕΚΤ θα συνιστά αρνητική εξέλιξη για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Για τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, Standard and Poor's, Moody's, Fitch και DBRS - που όλοι αναβάθμισαν την αξιολόγηση της Ελλάδας το 2014 - η εξαίρεση της Ελλάδας από το QE της ΕΚΤ θα δυσχεράνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ερωτηθείς τι θα σημάνει για την Ελλάδα ενδεχόμενος αποκλεισμός της από το QE, o Moritz Kraemer της Standard and Poor's απάντησε χαρακτηριστικά:
"Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να προβλέψω τα σχέδια της ΕΚΤ.
Με το QE της ΕΚΤ, οι χώρες της Ευρωζώνης θα κατορθώσουν να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού.
Εάν η Ελλάδα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα, δεν θα έχει αυτό το πλεονέκτημα".
"Είναι πολύ πιθανό να υποβαθμιστεί η Ελλάδα εάν εξαιρεθεί από το QE της ΕΚΤ", δηλώνει, από την πλευρά του, ο Fergus McCormick, του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μόλις πριν από μερικά 24ωρα (στις 16/1) η Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας, λόγω του αυξημένου πολιτικού κινδύνου.
"Τυχόν απόφαση της ΕΚΤ να αποκλείσει κάποιες χώρες από το QE σίγουρα δεν θα είναι η βέλτιστη", σχολιάζει η Marie Diron, αντιπρόεδρος της Moody's.
Να σημειωθεί εδώ ότι η Ελλάδα λαμβάνει τις εξής αξιολογήσεις:
S&P: Β
Fitch: Β
DBRS: Β
Moody's: Caa1

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης