Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΚΕΠΕ: Απειλεί ανάπτυξη και επενδύσεις ο πολιτικός κίνδυνος - Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση άμεσα

ΚΕΠΕ: Απειλεί ανάπτυξη και επενδύσεις ο πολιτικός κίνδυνος - Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση άμεσα
Είναι αναπόφευκτο η ασάφεια και αβεβαιότητα να επηρεάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τις επενδυτικές προθέσεις
Τροχοπέδη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν οι πολιτικές εξελίξεις, προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σε νέα ειδική ανάλυσή του που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές του ΚΕΠΕ, «η συνέχιση και τυχόν ενίσχυση εντός του 2015 των πρώτων θετικών ενδείξεων που χαρακτήρισαν ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας κατά το 2014 θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα ληφθούν μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας».
«Στις αρχές του 2015 και καθώς η χώρα διανύει μια ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική περίοδο, επικρατούν συνθήκες αναμονής και αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία που θα χαραχτεί την επομένη της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.
Ως αποτέλεσμα, είναι αναπόφευκτο η ασάφεια και αβεβαιότητα που επικρατούν να επηρεάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τις επενδυτικές προθέσεις και αποφάσεις, τη δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους της οικονομίας αλλά και την πορεία συνολικών οικονομικών μεγεθών», τονίζει χαρακτηριστικά το ΚΕΠΕ.
Όπως προσθέτει, στην παρούσα συγκυρία, η ελληνική οικονομία διανύει προεκλογική περίοδο, έως τις 25 Ιανουαρίου, με σημαντικές προκλήσεις να παραμένουν.
Η σημαντικότερη είναι η ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, για την υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη συμφωνίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τη διασφάλιση της πιστοληπτικής γραμμής, δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών για το 2015, καθώς το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας για το 2015 ανέρχονται σε 22,3 δισ. ευρώ.
Η εκλογική διαδικασία, οι συνεπαγόμενες καθυστερήσεις και οι συνδεόμενες αβεβαιότητες ενέχουν κινδύνους για την πορεία της ανάπτυξης.
Το κλίμα αυτό ανασφάλειας, το οποίο φαίνεται να πλήττει την επενδυτική εμπιστοσύνη και να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των σεναρίων για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit), αντανακλάται στους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, όπως τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και στον δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης