Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι φορολογικές ακρότητες Γ. Στουρνάρα ζημιώνουν το κράτος - Η περίπτωση του νησιού Σκορπίδι

Οι φορολογικές ακρότητες Γ. Στουρνάρα ζημιώνουν το κράτος - Η περίπτωση του νησιού Σκορπίδι
Άλλαξε χέρια το νησί Σκορπίδι έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ
Τα δύο αδέλφια Λιβανού βρήκαν επιτέλους αγοραστή για το νησί τους χάρη στη νέα φορολογική νομοθεσία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε το πόστο του Κεντρικού Τραπεζίτη ως "επιβράβευση" του έργο του, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ως υπουργός Οικονομικών έφερε λοιπόν νόμο στη Βουλή ορίζοντας νέο καθεστώς αγοραπωλησίας ακινήτων.
Ο συντελεστής 10% μειώθηκε στο 3% και ως τιμή φορολόγησης του ακινήτου λαμβάνεται η αγοραία τιμή δηλαδή η αναγραφόμενη τιμή πώλησης στο συμβόλαιο, η οποία να σημειωθεί είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική .
Το «πακέτο» μεταβιβάσεων έγινε πιο ελκυστικό με την αναβολή του φόρου υπεραξίας για τα έτη 2015 και 2016.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο βοηθά στις μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους διαθέτουν «χοντρά» πορτοφόλια αλλά θέλουν να πληρώσουν ψίχουλα στην εφορία.
Η μεταβίβαση του νησιού Σκορπίδι στα 8,5 εκατ ευρώ και με συντελεστή 3% καταβλήθηκε φόρος 260.000 ευρώ.
Αν ο φορολογικός συντελεστής είχε διατηρηθεί στο 10% , η εφορία θα είχε εισπράξει 850.000 ευρώ.
Το ποσό όμως του φόρου όμως θα ήταν στοιχείο διαπραγμάτευσης και πολύ πιθανό να έχανε ο αγοραστής.
Το νομοθετικό έργο όμως του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης Σαμαρά συμπληρώνεται με την αναγραφόμενη αγοραία τιμή στο συμβόλαιο ενώ διαγράφεται η αντικειμενική τιμή για το …καλό της ανάπτυξης.
Στην περίπτωση που πώληση ήταν στην αντικειμενική αξία δηλαδή στα 20 εκατομμύρια ευρώ με συντελεστή φορολόγησης 10%, το ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε φόρο 2 εκατ. ευρώ .
Επίσης για το «καλό» της Πατρίδας δεν ισχύει ο φόρος υπεραξίας άρα η μεταβίβαση γίνεται χωρίς πρόβλημα για τους αντισυμβαλόμενους.
Με το νέο φορολογικό πλαίσιο του κ. Στουρνάρα ,η εφορία έβαλε στα ταμεία της μόλις 260.000 ευρώ τι στιγμή μάλιστα που «παίχτηκαν» εκατομμύρια ευρώ κάτω από το τραπέζι
Ο «άσσος» της παραπάνω μεταβίβασης είναι ότι ο αγοραστής εμφανίσθηκε μέσω μιας Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας η οποία μπορεί να λειτουργήσει με κεφάλαια τουλάχιστον από 1 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νομοθεσία δεν αποκλείει τις νεοσύστατες εταιρείες ΙΚΕ τη συμμετοχή τους σε ανάλογες μεταβιβάσεις.
Η μεταβίβαση ενός ολόκληρου νησιού επιβεβαιώνει πλήρως αυτό που είχε ειπωθεί στο παρελθόν ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.
Το Σκορπίδι είναι μικρή νησίδα του Ιουνίου που βρίσκεται λίγο βορειότερα του Σκορπιού . Το νησί εμφανίζεται ότι ανήκει στο Σπήλιο Λιβανό.

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης