Τελευταία Νέα
Οικονομία

Christine Lagarde (ΔΝΤ): Δεν αρκούν τα μέτρα της ΕΚΤ – Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις

Christine Lagarde (ΔΝΤ): Δεν αρκούν τα μέτρα της ΕΚΤ – Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις
Τα μέτρα δεν είναι αρκετά για την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, κρίνει η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde
Την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα αγοράς χρέους και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ανακοίνωση εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, η οποία ωστόσο τόνισε ότι τα μέτρα δεν αρκούν για την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου λείπουν οι βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Δεν πιστεύω ότι είναι αρκετά για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και την υποστήριξη της ανάπτυξης» σημείωσε σε συνέντευξή της στο κανάλι της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης France 2.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι ένα συμπληρωματικό στοιχείο πολύ σημαντικό, όμως παράλληλα λείπουν οι βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας σε μια σειρά ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ερωτηθείσα σχετικά με τον τύπο των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες, έφερε ως παράδειγμα το σχέδιο νόμου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Emmanuel Marcon, για την απελευθέρωση διαφόρων κλάδων, όπως επίσης και τις αληθινές και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία, «τις οποίες αρχίζουμε να βλέπουμε επίσης και στην Ιταλία».
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτήρισε «εξαιρετικό» τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ διαχειρίστηκε την επικοινωνία του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, καθώς «ο όγκος του εξέπληξε την αγορά», αλλά και διότι υπήρξε λεπτομερής εξήγησή του.
Πλέον, σημείωσε, το ερώτημα είναι αν οι τράπεζες θα έχουν αρκετή εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν σε δανειοδοτήσεις, αν οι ιδιώτες θα έχουν εμπιστοσύνη για να καταναλώνουν και αν οι επιχειρήσεις θα έχουν εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν σε επενδύσεις.
Για να λειτουργήσουν όλα αυτά, τόνισε, «οι σημαντικότερες – κυρίαρχες λέξεις είναι εμπιστοσύνη και ασφάλεια» όλων αυτών των κλαδών σε ένα δημοσιονομικό και οικονομικό περιβάλλον προβλέψιμο και ευνοϊκό.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις προβλέψεις του Ταμείου για τη χώρα της, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% και 1,4% το 2016.
Δεν είναι αρκετό για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα ανταποκρίνονται στη ζήτηση για δουλειά που υπάρχει σήμερα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ολοκληρωθούν απολύτως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης