Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

FAZ: Το προφίλ του Μυτιληναίου - Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που αποφεύγει τη δημοσιότητα

FAZ: Το προφίλ του Μυτιληναίου - Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που αποφεύγει τη δημοσιότητα
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε προβλέψει πως θα ερχόταν «η κρίση στην Ελλάδα, δεν περίμενε όμως τέτοια καταστροφή»
Στο επιτυχημένο προφίλ του ομίλου Μυτιληναίου που παρουσιάζει μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της προοπτικής, αναφέρεται, σε εκτενές δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Eιδικότερα, η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον όμιλο Μυτιληναίου ως μια άκρως επιτυχημένη ελληνική επιχείρηση, η διοίκηση της οποίας ωστόσο αποφεύγει τη δημοσιότητα, αφού επιλέγει τη σιωπή.
Στο άρθρο με τίτλο «Οι επιτυχημένοι μένουν σιωπηλοί» τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Κι όμως υπάρχουν κάποιοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Αποφεύγουν όμως τη δημοσιότητα καθώς οι ολιγάρχες έβλαψαν συστηματικά τη φήμη του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα».
Παρουσιάζοντας το προφίλ του ομίλου, το άρθρο της FAZ αναφέρει: «Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, στο Μαρούσι, βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου Μυτιληναίος.
Σίγουρα το κτίριο που θυμίζει απλή πολυκατοικία και βρίσκεται σε ένα στενό δρομάκι στα όρια μας συνοικίας κατοικιών και μιας συνοικίας γραφείων, δεν μαρτυρά αυτό που κρύβεται πίσω από το όνομα.
Μόνο το μεγάλο κοντάρι με την ελληνική σημαία θυμίζει ότι εδώ κάποιος θέλει να τονίσει την ελληνικότητά του.
Η οικογενειακή επιχείρηση άρχισε με το εμπόριο μετάλλου και στη συνέχεια άνοιξε ορυχεία.
Με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 1995, ο Μυτιληναίος κατάφερε να εξαγοράσει επιθετικά την METKA, μια κατασκευαστική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Κατά τα επόμενα χρόνια αγόρασε ένα εργοστάσιο αλουμινίου. Από όλες αυτές τις επιχειρήσεις δημιουργήθηκε στο μεταξύ ένας όμιλος, οι δραστηριότητες του οποίου είναι πολλαπλά συνδεδεμένες μεταξύ τους:
Με την παραγωγή αλουμινίου από δικά του ορυκτά, με το ρεύμα για τα ορυχεία που παράγεται σε δικά του εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία κτίστηκαν από την ίδια τη ΜΕΤΚΑ που με τη σειρά τους χρησιμοποιούσαν αέριο που εισήγαγε ο ίδιος ο όμιλος.
Εκτός από αυτά, ο Μυτιληναίος προμηθεύει μέσω της MΕΤΚΑ τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με ενέργεια κατασκευάζοντας μονάδες, ενώ πουλάει ρεύμα στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας.
Θεωρείται και ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου των Βαλκανίων.
Ο όμιλος Μυτιληναίου εμφάνισε το 2014 τζίρο 1,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
«Η πτωτική τιμή του ευρώ μας δίνει ακόμα καλύτερες προοπτικές για το 2015, αφού πληρωνόμαστε κυρίως σε δολάρια και έτσι, είμαστε ανταγωνιστικότεροι», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ο ισχυρός άντρας του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε προβλέψει πως θα ερχόταν «η κρίση στην Ελλάδα, δεν περίμενε όμως τέτοια καταστροφή».
«Η έδρα μας μπορεί να είναι στην Ελλάδα, ο χαρακτήρας του ομίλου είναι όμως διεθνής», εξηγεί ο Ευ. Μυτιληναίος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης