Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Τι υποστηρίζει ο Χ. Γκόρτσος για επικείμενες ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τι υποστηρίζει ο Χ. Γκόρτσος για επικείμενες ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά
H υπαγωγή σε ρύθμιση των οφειλετών θα πρέπει να έχει εξαιρετικό χαρακτήρα, να καθορίζεται από συγκεκριμένες και αντικειμενικές προϋποθέσεις και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί ότι δεν γίνεται καταχρηστικά, επισήμανε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος,
Αναφερόμενος στις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και φυσικών προσώπων, μιλώντας σε ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με θέμα την υπερχρέωση των νοικοκυριών και την αντιμετώπισή της.
Μεταξύ των προβληματισμών που ανέπτυξε επισήμανε τη  δυσχέρεια προσδιορισμού των προϋποθέσεων που συνιστούν μόνιμη αδυναμία, πολλώ δε μάλλον εκείνων που συνιστούν «προδήλως» επαπειλούμενη αδυναμία. Η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού έχει καθοριστική σημασία για τον αναγκαίο εντοπισμό του πράγματι προστατευόμενου καταναλωτή, τόνισε.  
Ο κ.Γκόρτσος αναφέρθηκε επίσης,  στην ανάγκη χρηματοπιστωτικής εκπαίδευσης των καταναλωτών και ανάπτυξης υπεύθυνης κουλτούρας δανεισμού ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται σε περίπτωση δανεισμού τους και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους.
Ο κ. Γκόρτσος επισήμανε ότι στους καταναλωτές που υπάρχει άμεσα ανάγκη χρηματοπιστωτικής εκπαίδευσης συγκαταλέγονται εκείνοι που θεωρούν το δανεισμό υποκατάστατο του εισοδήματος τους, οι καταναλωτές που υπερεκτιμούν τις δυνατότητες αποπληρωμής που διαθέτουν καθώς και οι καταναλωτές που εκτιμούν ότι θα υπάρξει «ευνοϊκή» ρύθμιση.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ ανέφερε ότι με την νέα Οδηγία για την καταναλωτική πίστη καθιερώνεται για πρώτη φορά νομοθετικά η υποχρέωση του πιστωτικού φορέα να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή πριν από την σύναψη της σύμβασης πίστωσης με βάση ιδίως στοιχεία που λαμβάνονται από τον καταναλωτή και τις βάσεις δεδομένων.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης